På side ét i spindoktorens drejebog står, at skal en politiker have succes, gælder det om at komme i bløde tv-programmer, hvor man kan vise sig selv som et almindeligt menneske med følelser og hverdagsproblemer, som danskerne kan identificere sig med.

Derfor elsker politikere at sidde i sofaen i ’Go’ morgen Danmark’, at valse rundt i ’Vild med dans’ eller at kokkerere i ’Masterchef’. Listen over politikere, der har medvirket i den slags programmer, er så lang, at man nærmest får kvalme.

Den største respekt fortjener i stedet de politikere, og kendte i det hele taget, der med deres egen historie kan være forbilleder og hjælpe andre. Venstremanden Søren Gade er et lysende eksempel på en politiker, der ved at fortælle om sorgen ved at miste sin ægtefælle til kræft med garanti har gjort en stor forskel for mange i samme tragiske situation.

I en ny bog fortæller den rutinerede socialdemokrat Henrik Dam Kristensen om, hvordan han og hustruen som purunge forældre mistede to spædbørn.

Dam siger i et interview med BT i dag, at han ikke har fortalt historien før, fordi han frygtede omverdenens reaktion.

»Som politiker ville jeg ikke risikere at blive beskyldt for at få ’medlidenhedspoint’ på grund af en privat sorg,« siger Henrik Dam Kristensen.

Enhver spindoktor havde nok opfordret Henrik Dam Kristensen til netop at gå ud med sin tragiske historie langt tidligere af netop den grund, at det uden tvivl ville have givet en masse sympati hos vælgerne.

Henrik Dam Kristensens begrundelse for ikke tidligere at have fortalt om spædbørnene Henriette og Sabrinas død er nobel, men han vælger alligevel rigtigt ved nu at dele sin historie med resten af danskerne. Dam og hustruens bearbejdelse af tragedien viser, at det er muligt at finde en vej ud af mørket, og andre i samme frygtelige situation kan helt sikkert lade sig inspirere af parrets måde at tackle sorgen.

tnk