Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Regeringen lægger op til et overordentligt stort opgør med danskernes cigaret- og alkoholvaner.

Danskernes sundhed skal nemlig løftes – og det gælder især de unge. Regeringen vil derfor foreslå et totalforbud for salg af tobak til alle, der er født efter 2010.

Det erfarer B.T. fra flere kilder med indsigt i regeringens planer.

Ud over et tobaksforbud barsler regeringen ifølge flere kilder også med en højere aldersgrænse ved køb af alkohol – herunder øl og vin. Det betyder, at man fremover skal være fyldt 18 år for at kunne købe nogen former for alkohol i Danmark.

De to forslag er en del af et længe ventet udspil til en sundhedsreform, som sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil præsentere tirsdag klokken 17 ved et pressemøde på Rigshospitalet.

Sundhedsreformen har været på tegnebrættet længe, og regeringen er blevet kritiseret af både den borgerlige opposition og faglige organisationer for at have udskudt den.

Støttepartierne Enhedslisten, SF og Radikale Venstre har ved tidligere lejligheder stillet sig positive over for en hårdere linje over for især unges rygning.

»Rygning er en af de største årsager til ulighed i sundhed. Så det ville være et godt greb,« lød fra Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, da B.T. kunne afsløre, at regeringen overvejede et cigaretforbud.

Regeringens planer får – måske ikke så overraskende – en iskold modtagelse hos den danske tobaksindustri.

»Det er på alle måder en utrolig dårlig fremgangsmåde. Ud over at man umyndiggør alle voksne danskere, så øger man grænsehandlen, og samfundet vil komme til at kæmpe med et stort, illegalt tobaksmarked,« siger Tine Marie Andersen, der er direktør for Tobaksproducenterne, til B.T.

Hun påpeger, at andelen af unge rygere allerede er faldende, og at et forbud mod tobaksrygning er »at skyde gråspurve med kanoner«.

»De markedsandele, som lovlydige producenter sidder på nu, forærer man til organiserede kriminelle. Man lukker et helt erhverv på sigt, hvis man gennemfører det her – og folk vil stadig kunne skaffe cigaretter,« siger tobaksdirektøren.

Så sent som i februar beslaglagde dansk politi intet mindre end 25 millioner illegale cigaretter ved en større aktion i Midt- og Østjylland.

Hos Kræftens Bekæmpelse klapper man omvendt i hænderne over udsigten til en mærkbar stramning af linjen over for unges tobak- og alkoholvaner.

»Det er helt afgørende, at vi løfter vores ansvar for at få børn og unge til at drikke og ryge mindre, så vi vil tage meget positivt imod de forslag fra regeringen, hvis de bliver til virkelighed. Vi har stadig en trist verdensrekord i druk blandt unge,« siger direktør Jesper Fisker.

I New Zealand fremsatte landets socialdemokratiske regering sidste år et lignende lovforslag, der skal gøre det ulovligt for unge, der er under 15 år ved lovens ikræfttrædelse, nogensinde at købe tobak i landet.

Andre læser også