Oprydningen efter Nordic Waste skandalen har bragt kommunen på randen af konkurs. Det erfarer B.T. fra flere centrale kilder med kendskab til de udmeldinger, som Randers Kommune fremlægger i dag klokken 14. 

Ifølge B.T.s oplysninger fandt der et møde sted søndag mellem borgmester Torben Hansen, kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt, samt flere medlemmer af byrådet.

Her fremlagde borgmesteren og kommunaldirektøren to scenarier for Randers Kommunes økonomiske fremtid. I begge tilfælde står kommunen overfor en reel konkurs, hvor der vil mangle trecifrede millionbeløb i kommunekassen indenfor få år. 

I det bedste scenarie vil Randers Kommune mangle lidt under 300 millioner kroner i 2027. 

I det værste scenarie vil kommunen allerede i 2026 mangle lidt over 400 millioner kroner. 

I begge tilfælde betyder det, at kommunen reelt er på fallittens rand.

Scenarierne svinger alt efter, hvordan oprydningen skrider frem.

Kommuner kan ikke gå konkurs på samme måde som virksomheder. Derfor står Randers Kommune overfor sandsynligvis at blive underlagt statslig administration.

B.T. erfarer, at der vil blive fremlagt en plan, hvor kommunens velfærdsniveau vil blive sparet ind til benet.

Statsminister Mette Frederiksen har tidligere givet udtryk for, at det ville være urimeligt, hvis borgerne i Randers stod med regningen for oprydningen alene. 

»Hvis de oplysninger er korrekte, så er det jo helt forfærdeligt,« siger Nick Zimmermann (DF).
»Hvis de oplysninger er korrekte, så er det jo helt forfærdeligt,« siger Nick Zimmermann (DF). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Vis mere

Til gengæld har Magnus Heunicke senere i Folketingssalen fortalt Dansk Folkepartis Nick Zimmermann, at regeringen ikke kommer til at bidrage med flere penge end de 150 millioner kroner, som kommunen har modtaget. 

B.T. har foreholdt Nick Zimmerman de nye oplysninger. 

»Hvis de oplysninger er korrekte, så er det jo helt forfærdeligt,« siger han og fortsætter: 

»Det vil ramme alle borgerne i Randers meget hårdt på velfærden. Statsministeren har fortalt, at borgerne ikke skulle stå alene regningen.« 

B.T. forsøger at få en kommentar fra Randers Kommune og borgmester Torben Hansen. 

Opdateres...