Nye restriktioner mod at forlade nordjyske kommuner er på vej.

Det erfarer B.T., efter at syv nordjyske borgmestre torsdag morgen har haft møde med sundhedsminister Magnus Heunicke, erhvervsminister Simon Kollerup samt politikredsene i Nordjylland.

Der er tale om at »lukke massivt ned i 7 kommuner,« siger en af borgmestrene:

»De vil stoppe færdsel. Det vil sige et forbud mod at forlade kommuner.«

Det drejer sig om kommunerne Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Thisted, Vesthimmerland og Læsø.

To andre borgmestre bekræfter, at restriktioner er på vej og fortæller desuden, at hele idræts- og foreningslivet også bliver ramt af skrappere restriktioner.

Det kan ske i form af øget forsamlingsforbud eller en lukning af visse dele af idræts- og kulturlivet.

»Jeg gispede, da jeg hørte om myndighedernes overvejelser om at begrænse borgernes mobilitet og bevægelsesfrihed. Mange har jo arbejde og pårørernde i andre kommuner, så jeg er virkelig bekymret,« siger Birgit S. Hansen (S), borgmester i Frederikshavn Kommune.

Borgmesteren i Vesthimmerlands kommune, Per Bach Laursen (V), fortæller, at der sandsynligvis bliver tale om en opfordring.

»Det er en opfordring, som kommer til at fungere på den måde, at man gerne må bevæge sig som medarbejder hen til en virksomhed i en anden kommune. Men man opfordrer til, at man begrænser sin færdsel,« siger han.

Desuden vil myndighederne opruste testindsatsen kraftigt i de berørte kommuner. Det vil sige, at alle borgere i de syv kommuner skal testes, erfarer B.T.

Restriktionerne vil gælde fra fredag og fire uger frem, erfarer B.T.

Borgmestrene fik dog ikke nogen facitliste på de kommende restriktioner. Regeringstoppen og sundhedsmyndighederne arbejder lige nu på højtryk for at få de sidste detajler på plads.

De nye restriktioner meldes ud senere torsdag. Tiltagene kommer af frygt for, at Nordjylland kan blive arnested for en ny global pandemi.

Coronavirus er muteret på danske minkfarme og er derefter vandret til nordjyske borgere.

I Brovst havde myndighederne i begyndelsen ingen containere til de aflivede mink. De blev i stedet efterladt på jorden.
I Brovst havde myndighederne i begyndelsen ingen containere til de aflivede mink. De blev i stedet efterladt på jorden. Foto: Private photo
Vis mere

Det værst tænkelige scenarie er derfor nu, at Danmark bliver udgangspunkt for en ny verdensomspændende pandemi på baggrund af den muterede coronavirus, forklarede Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut på et pressemøde onsdag.

Desuden er der risiko for, at de vacciner, der udvikles lige nu, ikke virker på den muterede coronavirus.

»Statens Serum Institut har vurderet, at vi med den mutation af corona, som vi nu ser i Nordjylland, kan risikere, at effekten af den kommende vaccine bliver svækket eller i værste fald udebliver,« sagde statsminister Mette Frederiksen onsdag.

Mette Frederiksen sagde også, at de nye restriktioner for nordjyder bliver »en hård omgang.«