Lyt til artiklen

Hvert femte medlem af Folketinget har ikke selv fået en uddannelse eller haft et ’rigtigt’ job uden for politik.

De ville rive sig i håret på jobkontorerne, hvis samtlige 179 medlemmer af Folketinget i morgen blev arbejdsløse.

En ud af fem folketings-politikere har enten aldrig færdiggjort en uddannelse eller haft et fuldtidsjob uden for politik. Helt præcis drejer det sig som 36 ud af de 179 medlemmer af Folketinget.

Det tal kommer bag på forskningschef Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Helle Thorning-Schmidt (S)

- Jeg må sige, at det er overraskende mange. Når politikere ikke har en uddannelse eller haft et job, inden de blev valgt, så ved de ikke, hvad der foregår på landets arbejdspladser og i kommuner, siger Roger Buch.

SYNES DU, AT DET ER ET PROBLEM, AT MANGE FOLKETINGSMEDLEMMER HVERKEN HAR HAFT JOB ELLER UDDANNELSE? DELTAG I DEBATTEN HERUNDER.

Når man ser på politikernes uddannelser og job, så er der personer, der har lavet lidt af hvert. Mette Dencker fra Dansk Folkeparti er uddannet negletekniker, mens Socialdemokraternes Maja Panduro i fem år var pølsedame i Banegårdsgrillen i Randers.

Ikke færdig med studiet

Tidligere undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V) og favoritten til at blive SFs nye formand Astrid Krag har ikke færdiggjort deres universitetsstudium. Transportminister Henrik Dam Kristensen (S) og Ole Sohn (SF) har ingen uddannelse overhovedet. Og flere af de politikere, der siger, at unge skal skynde sig med at færdiggøre deres uddannelse og få et job, har aldrig selv færdiggjort et studium eller haft et fuldtidsarbejde uden for politik.

Helle Thorning-Schmidt (S)

Vores tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har aldrig haft et fast ’ikke-politisk’ job. Og statsminister Helle Thorning-Schmidt har blot har haft et job nogle måneder hos LO. Europaminister Nicolai Wammen (S), der er kandidat i statskundskab, erkender, at han kun har arbejdet som socialdemokrat:

- Wammen har ikke haft fuldtidsjob udenfor politik, skriver hans særlige rådgiver Marie Foltmann.

Ifølge professor i politisk videnskab på Københavns Universitet Peter Kurrild-Klitgaard på Københavns Universitet er danske politikeres mangel på erhvervserfaring ’næppe godt for demokratiet’.

- Det kan godt ses som et problem, at så mange i Folketinget i dag er kommet ind i politik, uden at de har færdiggjort en uddannelse eller haft et rigtigt job. Det bliver jo let en mærkelig politisk verden, hvis store dele af Christiansborg ikke har haft en karriere. Dermed begrænser de reelt deres fremtid til at være levebrødspolitikere, siger Peter Kurrild-Klitgaard.

Han peger på, at i amerikansk politik ser man stort set aldrig politikere uden uddannelse og karriere.

- Ofte folk går jo til valg på netop at have haft en karriere som den republikanske præsidentkandidat Mitt Romney, der jo slår meget på sin succes i erhvervslivet, siger han.

Et andet problem er, at landets politikere ofte opfordrer unge til at færdiggøre deres studier til tiden. Men politikere har ofte selv været tilmeldt flere forskellig studier, taget utallige sabbatår og brugt lang tid på at færdiggøre uddannelsen.

18 år om studium

Handelsminister Pia Olsen Dyhr (SF) var således 18 år om at færdiggøre sit universitetsstudie. Mens der gik ni år, før uddannelsesminister Morten Østergaard (R) kunne kalde sig kandidat i statskundskab.

- Når politikere på tværs af Folketinget langer ud efter studerende for ikke at afslutte deres studier til tiden, så synes jeg, de skulle tage et blik på sig selv, siger formand for De Studerendes Fællesråd, Torben Holm.

Helle Thorning-Schmidt (S)

Ser man nærmere på, hvilke job folk på Christiansborg har haft, så går de samme job og uddannelser igen og igen.

Der er 17 skolelærere, 15 jurister, seks journalister og fire med en fortid som politifolk på Christiansborg.

- Man har altid kunnet fodre svin med alle de skolelærere, præster og folk, som har læst statskundskab, på Christiansborg. Hvorimod man stort set aldrig ser en revisor, direktør eller ingeniør i politik, siger en person med mere end 30 år i politik til BT. Lige nu er der eksempelvis 35 medlemmer af Folketinget, der har læst statskundskab på universitetet altså hver femte folketingspolitiker.

- Medlemmerne af Folketinget har aldrig lignet befolkningen. Når politikere siger, at de er et repræsentativt udsnit af befolkningen, så passer det ikke, siger forskningschef Roger Buch.

Helle Thorning-Schmidt (S)


RETTET 10.35: Første udgave af denne artikel indeholdt desværre et billede af Johanne Schmidt ved teksten "Ingen uddannelse". Det var en fejl - hun har en bachelor. Vi beklager fejlen.

RETTET 11:19: På artiklens billede fremgik det, at DFs formand Kristian Thulesen Dahl ikke havde nogen uddannelse. Det er ikke korrekt. Thulesen-Dahl er uddannet handelsjurist. Han har derimod aldrig haft et job uden for politik. Han blev valgt til Folketinget samme år, som han blev færdiguddannet.

Synes du, at det er et problem, at mange folketingsmedlemmer hverken har haft job eller uddannelse?

Deltag i debatten herunder.