En spritny rapport viser, at embedsmændene oplever et stigende politisk pres i deres arbejde.

Og det er noget, som direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm også kan genkende.

Har du oplevet at være udsat for politisk pres i din tid som embedsmand?

»Det er klart, jeg har været embedsperson i 12 år, og selvom jeg har siddet langt fra Slotsholmen, så har jeg oplevet mange af de ting, der bliver fremhævet i den her rapport i dag,« siger han til B.T.

Ifølge reglerne skal regeringens skatteyderbetalte embedsmænd være partipolitisk neutrale.

Alligevel siger halvdelen af embedsmændene i en ny rapport, at der i de senere år er kommet et stadig større pres på dem fra politikerne.

Det kan være svært at levere faglig rådgivning og samtidig varetage ministerens politisk-taktiske ønsker, lyder det fra næsten halvdelen af de adspurgte.

Og hver sjette embedsmand siger direkte, at de bliver bedt om at hjælpe til med partipolitik.

Søren Brostrøm har dog mindre fokus på det eventuelle politiske pres, når han læser rapporten igennem.

»Jeg hæfter mig først og fremmest ved det stigende tempo i beslutningsprocesserne. Det tænker jeg, at man kan gøre noget ved.«

Rapporten konkluderer, at mens Mette Frederiksen har været statsminister, så oplever embedsmændene mere politisk pres. Er det noget, du hører fra dine embedsmænd som direktør for Sundhedsstyrelsen?

»Jeg synes, det er en spændende rapport. Der er rigtig mange forskellige aspekter, og den er over lang tid. Jeg hæfter mig særligt ved det stigende tempo, der har været i de 10-12 år, jeg har været i staten,« siger Søren Brostrøm.