The Economist kalder Helle Thorning-Schmidt topkandidat som formand for det Europæiske Råd. Det britiske magasin giver samtidig bud på, hvorfor nordiske ledere ofte render med eftertragtede internationale poster.

De nordiske lande gør det godt, når det gælder om at lande vigtige internationale poster i for eksempel EU-systemet og NATO. Ikke mindst når man tager i betragtning, at der kun bor omkring 20 millioner mennesker i Norden.

Det noterer britiske The Economist sig ifølge B.dk den seneste udgave, hvor magasinet - som flere andre har gjort det - fremhæver den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), som en af topkandidaterne til stillingen som formand for Det Europæiske Råd - posten der i dag bestrides af belgiske Herman van Rompuy.

Det sker under overskriften: »En skandinavisk bølge - nordboerne tager styringen«, skriver B.dk.

Her forsøger The Economist at give nogle bud på, hvad det er, der giver nordiske ledere som NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen og hans afløser i NATO, norske Jens Stoltenberg, Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland, samt nu muligvis Helle Thorning-Schmidt et forspring i forhold til andre europæiske kandidater.

Også den svenske udenrigsminister, Carl Bildt, samt de finske politikere Jyrki Katainen og Olli Rehn nævnes som eksempler på nordiske ledere, der enten sidder eller har siddet på betydningsfulde internationale poster.

»Et af svarene er, at de er ufarlige for de store lande. Et andet er, at en historik med parlamentariske kompromiser giver dem evnen til at overvinde ideologiske forskelligheder. Det er længe siden, et nordisk land havde en flertalsregering med ét parti,« skriver The Economist og tilføjer lakonisk:

»Der er dog en grænse for, hvor mange fra Norden verden kan absorbere. Lige meget hvor perfekte de er - de kan ikke alle vinde.«

Når det gælder Helle Thorning-Schmidt skriver The Economist, at det i spillet om rådsformandsposten taler imod hendes sag, at Danmark ikke er med i euroen. Til gengæld trækker det op på plussiden, at hun som kvinde fra centrum-venstre giver god balance til den efter alt at dømme kommende kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, lige som det heller ikke skader, at Thorning er gift med sønnen til den tidligere britiske Labour-leder og EU-kommissær, Neil Kinnock.

Beslutningen om, hvem der skal efterfølge Herman van Rompuy, ventes at blive truffet ved EU-topmødet, der begynder onsdag i denne uge.