Forkert at privatisere statslige virksomheder, mener Brian Mikkelsen

Det var forkert at sælge store statslige selskaber.

Det mener økonomi-  og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) nu.

Både Københavns Lufthavne og TDC’s kobberkabler er så vitale dele af samfundets infrastruktur, at de aldrig skulle havde været solgt til private, mener ministeren.

Staten solgte i 1998 hele det daværende Teledanmark - og få år senere broderparten af lufthavnen - til kapitalfonde.

- Når man sidder i en kapitalfond, tænker man ikke på den danske stats ve og vel. Så tænker man på sine aktionærer, siger Brian Mikkelsen til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Stridighederne om adgang til telenettet og beskyldninger om høje priser og lange køer i lufthavnen, har gjort ministeren skeptisk.

- Jeg har tidligere været ihærdig tilhænger af at privatisere mest muligt. Det er jeg ikke mere. Både af praktiske årsager, men også fordi jeg mener, at der er nogle ting, som er vigtige for staten at have indflydelse på, siger han.

Socialdemokraterne er enige og hilser kursændringen velkommen.

- Det var forkert at sælge de store statslige virksomheder, og vi hilser det velkomment, at de Konservative skifter mening. Til gengæld skaber det sikkert problemer mellem V og K. Vi mener heller ikke, staten skal sælge DONG eller Post Danmark, siger Socialdemokraternes finansordfører Morten Bødskov til TV2 News.

Det var den socialdemokratiske regering, der solgte lufthavnen og TDC-kablerne med støtte fra de borgerlige.- Men både Mikkelsen og Bødskov erkender, at man nu er blevet klogere efter at have set, hvordan det har udviklet sig.

I regeringsgrundlaget fra 2001 står der, at regeringen skal »gennemgå alle statslige aktieposter med henblik på et salg«.