Det er en fremragende serie, Ole Bornedal har skabt, og udlandet vil spærre øjnene op, når de ser den, mener Brian Mikkelsen (Kons.).

Den tidligere kulturminister blander sig nu i dansker-krigen om landets hidtil dyreste tv-serie, der er blevet kaldt alt fra mesterværk til makværk.

Det sidste er Pia Kjærsgaards udsagn, og det er især Dansk Folkeparti, der har haft øksen fremme, sammen med nogle historikere, der også har uddelt hug til '1864' - ligesom nogle af tv-anmelderne og enkelte filmfolk.

Blandt andet fordi de mener, at serien giver et forkert billede af danskerne og tiden omkring 2. Slevigske krig i 1864, hvor Danmark tabte Slesvig, Holsten og Lauenborg til Tyskland.

- Debatten undrer mig en del, siger Brian Mikkelsen til BT:

- Enhver historie har altid sin egen vinkel. Sådan er det også, når Spielberg laver sine mesterværker om 'Lincoln' eller serier om Anden Verdenskrig. Det er film, og det er personlige dramaer, siger Brian Mikkelsen.

- Jeg undrer mig over, at en dramaserie kan mobilisere så kraftig en kritik. Noget af det er helt sikkert Jantelov, og andet handler om, at nogle historikere mener noget andet. Jeg synes, det er fint, at vi nu diskuterer Danmarks historie, men jeg synes, debatten er noget skinger, og jeg synes, det er helt urimeligt, hvad Bornedal udsættes for.

- De historier og personskildringe,  han har skabt i '1864,' har rørt mig dybt, og jeg er i den grad fanget af det store drama, han ruller op. Jeg synes, det er en serie på et meget, meget højt niveau, som jeg vil følge minutiøst, og jeg glæder mig til at se, hvad der kommer til at ske i de kommende seks afsnit, siger den konservative eks-kulturminister, der i sin tid stod bag den danske kultur-kanon.

- '1864' er en serie, der er skabt af en af Danmarks alle bedste instruktører, og den er uden for enhver tvivl på et meget højt niveau. Som borgerlig værdikæmper synes jeg, at det er meget fint, at man kan diskutere Danmarks historie. Hvad var Biskop Monrad for en størrelse? Hvad var årsagen til, at vi gik ind i 1864-krigen? Og hvorfor tabte vi den?, siger Brian Mikkelsen, der privat altid har haft en stor interesse for både film og historie.

- Jeg interesserer mig kolossalt for historie, og jeg har læst Tom Buk Swientys bøger, (det historiske grundlag for '1864'. Red.), som jeg synes er fremragende. Og nu skaber serien jo en kolossal interesse, som inspirerer mange andre til at gå i dybden med den tid, personerne dengang og krigen i 1864. Det er da rigtig positivt.

- Det her er stort, og jeg tror, det bliver endnu større. '1864' vil gå over i historien, og jeg er også sikker på, at det er en film, der vil gøre sig godt i udlandet, siger Brian Mikkelsen, der synes, at DF har skudt ved siden af, når de beskylder Bornedal for at politisere og forvanske Danmarks-historien:

- Jeg synes, debatten er skinger. '1864' er jo ikke på nogen måde et politisk manifest. Det er en serie, der er skabt for at underholde danskerne, for at dramatisere historien og først og fremmest fortælle nogle menneskelige dramaer, og jeg kan ikke se nogen politiske budskaber i det her.

- Jeg må sige, at det minder mig om dengang jeg gik i gymnasiet, og min lærer fandt alle mulige budskaber i Shu-bi-duas sange. Så kan man jo finde budskaber i alt, siger Brian Mikkelsen til BT.