Regeringen har fået både Enhedslisten og Liberal Alliance til at stemme for en afskaffelse af pointsystemet for familiesammenføringer. LA prioriterer øget indvandring frem for en ansvarlig økonomi, konstaterer Dansk Folkeparti.

Af Mads Mostrup Jensen, Berlingske Nyhedsbureau

Den borgerlige opposition er blevet splittet i spørgsmålet om familiesammenføring. Liberal Alliance stemmer fredag for en serie nye regler for familiesammenføring, som blandt andet afskaffer det pointsystem, som den tidligere regering vedtog i 2010.



Retsordfører Simon Emil Ammitzbøll (LA) betegner afskaffelsen som et skridt på vejen mod partiets målsætning på udlændingeområdet.

- Liberal Alliance arbejder fortsat for vores politik om åbne grænser og lukkede kasser, så man kun kan indvandre til Danmark, hvis man kan forsørge sig selv. Det her er et lille skridt på vejen, siger han.

Hos Dansk Folkeparti konstaterer udlændingeordfører Martin Henriksen, at LA nu toner rent flag på udlændingeområdet.

- Dette lovforslag vil - med Liberal Alliances egne ord - øge de offentlige udgifter. Men partiledelsen i Liberal Alliance vil åbenbart ikke forstå, at en slap udlændingepolitik er lig med en dybt uansvarlig økonomisk politik, siger han.

- I dag prioriterer ultraliberalisterne øget indvandring frem for en ansvarlig økonomisk linje. Jeg tror desværre, at justitsminister Morten Bødskov (S) har snydt dem godt og grundigt, lyder det fra Martin Henriksen.

- Det ventes, at afskaffelsen af pointsystemet vil betyde 1.000 ekstra familiesammenføringer og koste det offentlige omkring 210 millioner kroner om året.



Det nu afskaffede system opstillede en række kriterier, der blandt andet gav udlændinge med høje uddannelser på anerkendte universiteter fortrinsret til opholdstilladelser. Det var et udtryk for grov forskelsbehandling, mener justitsminister Morten Bødskov.

- Med det brede politiske flertal hen over midten sikrer vi nu, at der er opbakning til en udlændingepolitik på midten af dansk politik, der er robust og retfærdig, og hvor vi groft sagt fører reglerne tilbage til dem, der var gældende ved udgangen af 2010. Dermed vil 24 års-reglen og tilknytningskravet fortsat være den robuste kerne i dansk udlændingepolitik, udtaler ministeren.

Som led i aftalen med Enhedslisten og Liberal Alliance har regeringen opstillet et mål om, at 10.000 flere indvandrere og efterkommere kommer i arbejde inden 2020. Man vil løbende holde øje med, om målet bliver indfriet.