Lyt til artiklen

Et arbejde hen over sommeren skal give en vej uden om at dumpe over to millioner ton slam i Køge Bugt.

I løbet af sommeren vil myndighederne udarbejde et eller flere alternativer til, at der smides over to millioner ton let forurenet slam i Køge Bugt fra opførelsen af byggeprojektet Lynetteholmen.

Det er blevet konklusionen på et møde mellem transportminister Trine Bramsen (S) og de partier, der er med i aftalen om Lynetteholmen.

- Når alternativerne undersøges er det selvfølgelig med ønsket at kunne stoppe klapning (dumpning af slam, red.), siger hun på et samråd torsdag efter mødet.

I forbindelse med, at der skal opføres en kunstig halvø i København, Lynetteholmen, skal der flyttes cirka 2,5 millioner ton slam fra havbunden i området omkring Lynetteholmens fremtidige placering.

Trods forsikringer om at det ikke vil føre til miljøskader, har manøvren vakt bekymring blandt andet i Sverige og en række kommuner ud til Køge Bugt.

Det fik tirsdag Trine Bramsen til at skifte kurs og bede om opbakning fra partierne bag Lynetteholmen-projektet til at se på en plan b for at skaffe sig af med de over to millioner af ton slam.

Det kaldes klapning, når man fjerner slam fra havbunden og flytter det med et skib til en anden lokation, hvor man åbner en klap i bunden og lader det falde til bunds.

I forbindelse med Lynetteholmen holder man pause i klapningen over sommeren af miljøhensyn. Det har hele tiden været planen.

Derfor vil der ikke pågå klapning, mens der kigges på alternativet til at fortsætte klapningen i Køge Bugt.

De alternativer, som der findes frem til, skal være klar til juni. Her skal partierne bag aftalen om Lynetteholmen så træffe en aftale om, hvorvidt klapningen af slam i Køge Bugt skal fortsætte. Eller om der skal ske noget andet.

/ritzau/