Moderaternes spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget Stine Bosse trækker nu i land efter et opsigtsvækkende interview i Altinget, der blev udgivet torsdag morgen. 

I interviewet siger hun, at Danmark »fint« kan modtage 7.000 flygtninge om året gennem en fælles europæisk omfordeling.

Men torsdag formiddag siger Stine Bosse nu til B.T., at hun faktisk mente, at Danmark skal modtage nul flygtninge. 

Stine Bosse, 7.000 flygtninge om året til Danmark. Hvem i Moderaterne fandt på det?

»Det er der ikke nogen, der har fundet på. Tallet hedder nul,« siger Stine Bosse nu.

… men der står i Altinget i dag, at I foreslår, at Danmark skal modtage 7.000 flygtninge, for det kan vi »fint tage«?

»Du har ikke læst hele interviewet. Ambitionen med vores politik er, at vi får en helt anden situation ved de ydre grænser. Det vil i sidste ende betyde nul flygtninge til Danmark,« siger Stine Bosse og fortsætter:

»Omvendt siger vi, at vi synes den vej, der er besluttet i Europa med migrationspakken, det er et skridt ad vejen, men det er langt fra nok.«

»Jeg har lige været to dage ved de ydre grænser og konstateret, at der nærmest ikke er nogen, der fortæller, hvor mange flygtninge, der bliver sendt retur. Vi vil have den stramme danske udlændingepolitik overført til de ydre grænser.«

Jeg har læst interviewet i Altinget. Men jeg har jo ikke skrevet det, så jeg ved jo ikke, om du har sagt det, du citeres for. Du siger i Altinget, at vi fint kan tage 7000 flygtninge til Danmark. Er det korrekt?

»Det vi fint kan tage …«

Men er det korrekt? Har du sagt til Altinget at 7.000 flygtninge til Danmark, det kan vi fint tage 'uden at det rokker båden'?

»Jeg har sagt til Altinget, at vi skal arbejde for, at der kommer nul. Ikke til Danmark, men de ydre grænser. Jeg har sagt, at vi skal stramme ved de ydre grænser.«

Men Stine Bosse, du svarer simpelthen ikke på spørgsmålet. Du er citeret for, at vi hvert år kan tage 7.000 flygtninge. Det vil være en god idé, siger du. Det vil oven i købet gavne Danmark at følge den politik. Er det rigtigt eller forkert? Er det Moderaternes politik, at vi skal have 7.000 flygtninge til Danmark hvert år?

»Nej, vi skal ikke have 7.000 flygtninge til Danmark.«

Det er IKKE rigtigt?

»Nej, det er ikke rigtigt. Vi skal have så tæt på nul som overhovedet muligt. Det er konsekvensen af, alt hvad der står i den artikel i Altinget,« siger Stine Bosse og fortsætter:

»Er der pludselig en flygtningesituation, som var en sikkerhedspolitisk situation – det kan man jo ikke udelukke – så siger jeg, og det er det der er overført lidt skarpt, så ville det ikke nytte, at vi gik fra snøvsen i Danmark, hvis der kom 7.000.«

»Men vi skal arbejde i den stik modsatte retning. Der skal komme nul. Det jeg siger er, at jeg tager den danske udenrigspolitik med ind i det europæiske, for at arbejde for at der skal komme nul, og det skal være meget stramt,« siger hun.

o.k., sidste spørgsmål. Jeg har talt med Venstre og Socialdemokratiet. De er jo i oprør over det her, og de har læst interviewet på samme måde, som jeg har og som resten af pressen har. Nemlig at du siger, at der skal 7.000 flygtninge til Danmark. Men nu siger du, at der skal komme nul flygtninge?

»Ja.«

Det er det rigtige citat?

»Det er det rigtige citat.«

Har de misforstået dig i Altinget? Eller har alle vi andre misforstået det?

»Jamen, det skal jeg ikke kunne sige. Jeg har ikke været tydelig nok. Det må jeg konstatere. Ambitionen er nul,« siger Stine Bosse.

B.T. har talt med Moderaternes regeringspartnere, som er rystede over, at Moderaterne har givet udtryk for, at det vil gavne Danmark at tage imod op mod 7.000 flygtninge om året. 

I øjeblikket modtager Danmark mellem 1.300 og 1.400 om året.

»Det er absolut ikke Socialdemokratiets politik. Vi ønsker ikke at yderligere tusindvis af mennesker skal komme til Danmark. Så går integrationen galt,« siger integrationsordfører for Socialdemokratiet Frederik Vad. 

I Venstre er man helt på linje med Socialdemokratiet. 

»Det er bestemt ikke Venstres politik. Når man ser på integrationen i Danmark, så har vi stadig meget store udfordringer. Det har betydning, hvor mange der kommer til landet,« siger politisk ordfører for Venstre Torsten Schack Pedersen og fortsætter: 

»Det med at sige, at det er uproblematisk at tage imod tre til fire gange så mange flygtninge, det mener jeg er virkelighedsfjernt, når man ser på de udfordringer, som vi står overfor.«

Lyt til B.T.s mediemagasin Q & CO med politisk analytiker på B.T. Henrik Qvortrup.