Socialdemokraterne appellerer til, at regeringen sætter det nationale beredskab i værk for at redde Bornholm.

Socialdemokraterne opfordrer indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) til at sætte det nationale beredskab i værk for at hjælpe de indesneede bornholmere.

Partiets udenrigsordfører Jeppe Kofod - som er valgt på Bornholm - henviser til, at situationen svarer til en "Katrina-orkan-situation".

Jeg tror, at de færreste gør sig begreb om, hvor slemt det står til på Bornholm, siger Jeppe Kofod.

- Situationen er efterhånden meget kritisk. Øen er i en form for undtagelsestilstand på femte døgn og har brug for hjælp - jo før desto bedre. Det er i sådanne ekstreme situationer, at regeringen og det nationale beredskab må træde til, siger Jeppe Kofod.

I et brev til Bertel Haarder henviser det bornholmske folketingsmedlem til, at politiet nu igen fraråder alt udkørsel på grund af ny sne og fygning.

Derudover ligger øen begravet i kæmpe mængder sne, og det vil tage mange dage at få gravet vejnettet fri, så borgere udenfor byerne kan nås med medicin og mad.

- Der er ingen tvivl om, at beredskabet på øen gør alt, hvad det magter. Imidlertid er vi vidne til en helt usædvanlig og ekstrem vintersituation.

- Derfor vil jeg stærkt opfordrer til, at det nationale beredskab sættes i værk for at komme landsdelen Bornholm til undsætning, siger Jeppe Kofod.

Ifølge det lokale folketingsmedlem er der blandt andet brug for store sneslynger, som kan håndtere den kæmpe mængde sne. Det vil tage flere dage at få gjort vejnettet tilgængeligt igen.

- Opgaven kan ikke undervurderes, og Bornholm har ikke den nødvendige maskinpark til en så ekstrem situation, siger Jeppe Kofod.

Er du sneet inde? Er bilen begravet i sne? Forsvinder hunden, når den går ud? Tag et billede, optag en video eller giv os tip. Send det til 1929@bt.dk eller sms/mms det til 1929.

/ritzau/