Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Den udskældte Frederiksberg borgmester Jørgen Glenthøj (K) spinder ikke alene guld på et omstridt bijob i Metroselskabet. Det viser sig, at han nærmest samler på lukrative poster, såkaldte politiske ben. Udover borgmesterlønnen giver det en ekstra gevinst på en halv million om året.

Som BT kunne afsløre i går, får Jørgen Glenthøj som næstformand i Metroselskabets bestyrelse over 300.000 kr. i årligt honorar. Samtidig raser borgerne på Frederiksberg, fordi de ikke føler, at deres borgmester tager ansvar og varetager deres interesser i forbindelse med det støjende metrobyggeri.De mener, at borgmesteren har to kasketter på. Men to kan ikke gøre det. Seks bestyrelsesposter i blandt andet Zoologisk Have, Movia og Metroselskabet giver Jørgen Glenthøj (K) en samlet sideindtægt på 508.486 kr. ud over hans borgmesterløn på 835.555 kroner hvert år.

Skævvridning
Viceborgmester i Frederiksberg Kommune Katrine Lester(S) er ikke tryg ved, at politikere får så høje honorarer for at sidde i bestyrelser:

- Jeg synes, at man skal starte en principiel diskussion om, hvor mange poster kommunalpolitikere må have i bestyrelser. Det er mit indtryk, at lokalpolitikere har rigtig mange ’ben’ i både offentlige og private selskaber. Hvis man ikke holder opsyn, kan der hurtigt ske en skævvridning af, hvor meget tid og arbejde politikerne bruger på deres forskellige jobs, siger hun.

Borgmester Jørgen Glenthøj synes, at det er vigtigt at gå aktivt ind i bestyrelsesarbejdet for så vigtigt projekt, som Metrocityringen.

- Jeg finder det afgørende at være med ved bordet, for at kommunens og dens borgeres indflydelse bliver varetaget så godt som muligt. Men politikeres bestyrelsesarbejde er en vigtig og diskussion, siger han.

Det er ikke usædvanligt, at kommunalpolitikere får høje vederlag for at sidde i bestyrelser. - Det er en gammel tradition, at både borgmestre og kommunalpolitikere har ’ben’, som man kalder bestyrelsesposter, i både private og offentlige selskaber. Det kan man så have forskellig holdning til, om det er rigtigt eller forkert, siger kommunalforsker Poul Erik Mouritzen fra SDU.

Tjener mere end Villy
Med en samlet årsindtægt på 1.344.041 kroner inklusiv alle vederlag, tjener Frederiksbergs borgmester Jørgen Glenthøj mere end flere højtstående ministre. For eksempel tjener indenrigsminister Margrethe Vestager og udenrigsminister Villy Søvndal begge 1.283.288 kr. i grundløn. Borgmesterens løn overgås af statsminister Helle Thorning Schmidts grundløn på 1.458.214 kr.