VALGKAMP DAG 9: Jeg møder tilfældigvis Liberal Alliances formand, udenrigsminister Anders Samuelsen.

Han sidder på en bænk i solen i Pilestræde i skjorteærmer og er ved at gå i gang med en humussalat.

»Nu er det jo nærmest Lars Løkke, der er Dynamit-Harry,« siger jeg.

Anders Samuelsen griner bare. Han ved godt, hvad jeg snakker om. Under Folketingets åbningsdebat i oktober 2016 sammenlignede S-formand Mette Frederiksen Løkke-regeringen med Olsen-banden og Anders Samuelsen med figuren Dynamit-Harry, en tvivlsom sprængstofekspert, der blev spillet af Preben Kaas.

Jeg har lige fået at vide, at Venstres næstformand, Kristian Jensen, undsiger Lars Løkke på bt.dk, hvor han siger, at han ikke kan se en SV-regering for sig.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fremlagde Kirsten Jacobsens bog 'Befrielsens øjeblik – Samtaler med Lars Løkke Rasmussen'.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fremlagde Kirsten Jacobsens bog 'Befrielsens øjeblik – Samtaler med Lars Løkke Rasmussen'. Foto: Søren Bidstrup
Vis mere

Meget mærkeligt, når jeg kort tid før har været til pressemøde på Politiken, hvor Lars Løkke snakker om, at en SV-regering kan være en god idé for at holde yderfløjene væk fra indflydelse, hvilket han også siger i den nye samtalebog 'Befrielsens øjeblik'.

På pressemødet blev Løkke også spurgt, om han havde vendt sine tanker med andre i Venstre. Det var ikke nødvendigt, lod han forstå. Han sætter kursen. Men det kan man jo godt blive lidt i tvivl om, når man ser Kristian Jensens reaktion. Det er alligevel en noget chokerende strategi at genoplive formandsopgøret midt i en valgkamp. Det er derfor, jeg kalder Lars Løkke Dynamit-Harry, for nu er han ved at sprænge det hele i luften.

Anders Samuelsen frygter, at Løkke er ved at 'lave en Tulle'.

»Jeg er dybt bekymret for sammenholdet i blå blok. Der er tradition for, at når et borgerligt parti samarbejder med Socialdemokratioet, sætter det dybe spor af mistillid. Det gjorde det efter SV-regeringen, og dengang Hans Engell og De Konservative lavede forlig med Mogens Lykketoft.«

»Vi har set Dansk Folkeparti flirte med Socialdemokratiet. Det har kostet dem halvdelen af deres vælgere. Nu er Løkke ved at lave en 'Tulle 2'. Når Løkke nærmest har samme politik som Mette Frederiksen og snakker om SV-regering, legitimerer han jo hende,« siger Anders Samuelsen.

Han tager det meget pænt, for det er noget af en udfordring at være 'ven' med Lars Løkke.

Da han dannede ny regering i 2016, blæste han højt og flot på de venner i Venstre, der havde støttet ham i formandsopgøret i 2014. Da han præsenterede sit velfærdsudspil for nylig, blæste han højt og flot på regeringspartnerne i LA og De Konservative. Og da han blev interviewet til den nye bog, blæste han på næstformand Kristian Jensen, da han sagde at 'arvefølgen ikke er en naturlov i Venstre'.

Løkkes plan B handler åbenbart om, at hvis han ikke selv kan blive statsminister, kan han måske blive økonomi- og indenrigsminister i en Mette Frederiksen-regering. Eller endnu bedre: blive EU-kommissær. Sådan én skal Mette Frederiksen jo nok udpege, og kandidaterne står ikke ligefrem i kø.

Blå blok er stadig langt bagud.