VALGKAMP DAG 8: En enkelt skideballe i DF.

Det er, hvad det blev til i Dansk Folkeparti oven på en dag, hvor Politiken havde en opsigtsvækkende forsidehistorie med overskriften 'DF'ere savner kant fra partitoppen'.

Skideballen blev uddelt til den notorisk utilpassede fiskeriordfører, Ib Poulsen, som affyrede de fleste harpuner i artiklen, hvor et par andre mere loyale DF'ere analyserede den vælgerkrise, partiet befinder sig i.

F.eks. siger skatteordfører Dennis Flydtkjær, at partiet har været for dårlige til at markedsføre sig selv. Han og Morten Marinus har ikke fået skideballer, men snarere et lille genopfriskningskursus i, hvordan journalister arbejder, og at man ikke kan forvente at få alle sine guldkorn med i en artikel.

I øvrigt er Ib Poulsen valgt som nr. 4 fra DF i Nordjyllands Storkreds. Og han var faktisk heller ikke valgt i årene 2011-14, så den 54-årige tidligere havnebetjent frygter muligvis, at DF's sandsynlige tilbagegang kan få hans egen politiske karriere til igen at gå i fisk.

Åbent samråd med ministeren for fiskeri og ligestilling Eva Kjer Hansen (V) om storfiskeres adgang til forsøg med muslingefiskeri. Her Ib Poulsen (DF).
Åbent samråd med ministeren for fiskeri og ligestilling Eva Kjer Hansen (V) om storfiskeres adgang til forsøg med muslingefiskeri. Her Ib Poulsen (DF). Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Men Politikens artikel er et pletskud. For Christiansborg-journalister ved, at det normalt er umuligt at finde DF'ere, der bare tilnærmelsesvis vil sige noget, der kan opfattes som kritik af ledelsen. I marts fandt DR nogle utilfredse lokalformænd, men her er det første gang i årevis, man finder kritik i folketingsgruppen.

Derfor fik artiklen det til at gibbe i mig og sikkert også mange andre rutinerede Christiansborg-reportere. Fordi man tænker: »Nu er Titanic få meter fra isbjerget, og folk begynder at spæne mod redningsbådene.«

Men selv om artiklen beskrives som 'langtfra hjælpsom', og timingen er elendig set fra ledelsens synspunkt, så ændrer det ikke ved DF-strategien. Ledelsen tror fuldt og fast på, at valgresultatet bliver bedre, end det ser ud. Der er tre uger endnu til at forklare sig over for vælgerne, og mange af de vælgere, der har forladt DF, befinder sig i tvivlergruppen. De vender måske tilbage.

Ledelsen er heller ikke enig med kommentatorerne i, at det var en fejl af Thulesen Dahl at flirte så kraftigt med Mette Frederiksen, som han gjorde sidste år.

En måling fra Megafon viser, at 9 pct. af de frafaldne DF-vælgere er gået til S, men 8 pct. er gået til Nye Borgerlige og 5 pct. til Venstre. Dermed fosser der flere ud til højre end til venstre. Men efter mange år i smult vande er DF i hård modvind. Og blå blok er stadig langt bagud.