Venstres nordjyske stemmesluger Søren Gade står til at miste sin post som gruppeformand i forbindelse med den ministerrokade, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) planlægger.

Det siger en højtplaceret minister til BT.

Det er det sidste opgør mellem to Venstre-kæmper fra formandsopgøret for tre et halvt år siden.

I sidste måned bekendtgjorde Søren Gade, at han forlader Folketinget senest ved næste valg for at fortsætte sin karriere i Europa-Parlamentet. Ny gruppeformand ventes at blive skatteminister Karsten Lauritzen eller forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen.

Forventningen er, at Løkke gennemfører sin ministerrokade indenfor de næste par måneder. En minister siger uden for citat, at ugen efter påske kan være et velegnet tidspunkt. Men vedkommende understreger, at intet er besluttet endnu.

Søren Gade er en af Venstres mest populære politikere og har kæmpe opbakning i Nordjylland. Lars Løkke brugte ham til at kæmpe for sin formandspost i 2014. Her truede han Kristian Jensen med, at Gade ville stille op mod ham, og det gjorde muligvis udslaget for, at Løkke kunne fortsætte efter den famøse »kælder-aftale« med Kristian Jensen. Men Løkke mente ikke, han skyldte Gade noget, og tilbød ham blot at blive fødevareminister, da han dannede regering i 2015. Det kunne Gade kun sige nej til, hvorefter han endte som gruppeformand, mens hans ambitionsniveau var at blive finans- eller udenrigsminister. Og på det seneste har han arbejdet temmelig autonomt - til Løkkes store ærgrelse.

Selv om Løkke har kaldt Søren Gade for en 'knaldgod' gruppeformand, er det en offentlig hemmelighed i Venstres gruppe, at han er godt og grundigt træt af Søren Gade. Det skyldes, at Søren Gade ved flere lejligheder har været på kollisionskurs med Løkke og resten af regeringen.

Da Socialdemokratiet sidste forår fremsatte et forslag om, at politikere skal have mulighed for selv at fastsætte deres løn, så Søren Gade gerne, at forslaget blev til virkelighed.

»Når man hører debatten, kender hykleriet ingen grænser. Man står på talerstolen og tuder over, at ens vederlag er for højt, og pensionen er for høj. Men når man får muligheden for selv at bestemme over sit vederlag og pension, mener man det så reelt ikke alligevel. Det hykleri vil jeg gerne være med til at udstille,« sagde Søren Gade til TV 2.

Han havde oprindeligt givet S tilsagn om at støtte forslaget, men måtte se sig underkendt af regeringen, der endte med at stemme imod.

I sommer gik Søren Gade forrest i en intern kritik af regeringens forslag om, at staten skal tage långivningen til almene boliger fra de private realkreditselskaber. Det ville give staten en rentegevinst på to mia. kr. årligt. Men forslaget ville svare til, at staten skal begynde at lege bank, blev det anført, og Søren Gade stemplede ideen som socialistisk.

Da Søren Gade for nylig på sin Facebook-side begrundede, hvorfor han vil opstilles til Europa-Parlamentet, skrev han, at han trækker sig fra politik, og fortsatte:

»Sådan kunne jeg indlede denne opdatering. Men det passer så alligevel ikke,« skrev han forklarede, at det ikke havde været nogen nem beslutning.

»Der skal ikke herske nogen tvivl om, at jeg har følt mig utrolig privilegeret og glad for at være gruppeformand for Venstres dygtige folketingsgruppe. Der skal lyde en stor tak til alle i Venstres folketingsgruppe – også når bølgerne sommetider er gået højt i gruppeværelset. I slipper dog ikke helt for mig endnu, da jeg jo fortsætter i Folketinget indtil et kommende folketingsvalg måtte udskrives,« skrev han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Søren Gade, som holder vinterferie. Han har en fortid som forsvarsminister fra 2004 til 2010. Ved valget i 2015 gjorde han comeback i dansk politik og fik et kanonvalg. 28.917 nordjyder stemte på ham og sendte ham op på en femteplads på politikernes topscorerliste.

Ved det seneste valg til Europa-Parlamentet gik Venstre tilbage fra tre til to mandater og fik valgt Jens Rohde og Ulla Tørnæs. Jens Rohde er siden hoppet over til De Radikale, og da Ulla Tørnæs blev trukket hjem til en ministerpost, overtog Morten Løkkegaard hendes plads.

Ved den lejlighed lovede Løkke, at Morten Løkkegaard ville blive Venstres næste spidskandidat og dermed stå øverst på listen ved valget til juni 2019.

Andre læser også