Statsministeriet bliver trukket ind i Bødskovsagen
Statsministeriet bliver trukket ind i Bødskovsagen Foto: Keld Navntoft

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) drages nu ind i PET-skandalen. 

Dokumenter, som BT er i besiddelse af, viser nemlig, at statsministeriets departementschef, Christian Kettel Thomsen, den 19. november sidste år blev fuldt orienteret om, at daværende justitsminister Morten Bødskov (S) havde løjet over for Folketingets Retsudvalg om årsagen til at udvalgets besøg på Christania i februar 2012 måtte aflyses. 

Kettel Thomsen var også fuldt vidende om, at justitsministeriet forsøgte at dække over løgnen i tre uger, inden Bødskov hårdt presset 9. december måtte erkende 'løgnen' og dagen efter måtte gå af som minister.

Den 19. november kl. 11.24 skriver justitsministeriets departementschef Anne Kristine Axelsson en mail til Christian Kettel Thomsen med et udkast til en udtalelse fra Morten Bødskov om, hvorfor Retsudvalgets besøg i februar 2012 på Christiania var blevet aflyst.

I udkastet står "(Der) blev det aftalt, at der skulle afholdes et møde i Retsudvalget med justitsministeren netop den dag, besøget skulle være afholdt, så formanden for Retsudvalget kunne bruge dette møde samt politidirektøren for Københavns manglende mulighed for at deltage i et forudgående møde om situationen på Christiania som forklaring på, at besøget på Christiania måtte udskydes."

hilser på en ung beboer på Christiania under besøget på fris


Næsten to timer senere - kl.14:08 - bliver der sendt et nyt udkast fra justitsministeriets departementschef til statsministeriets ditto, hvor det er blevet tilføjet, at Morten Bødskov havde misinformeret Folketinget: "at der i lyset af den ekstraordinære situation blev aftalt, at der skulle afholdes et møde i Retsudvalget med justitsministeren den dag besøget skulle være afholdt, så formanden for Retsudvalget kunne bruge dette møde samt politidirektøren for Københavns Politis manglende mulighed for at deltage i et forudgående til møde om situationen på Christania som forklaring på, at besøget på Christania måtte udskydes".

Videre i udkastet står "set i bakspejlet skal jeg beklage, at jeg bidrog til, at Retsudvalget fik viderebragt et forkert billede af den egentlige begrundelse for, at besøget ikke kunne finde sted på det ønskede tidspunkt".

Bødskov gik planken ud - 1

Små tre timer senere - klokken 16:54 - sender Anne Kristine Axelsson så den endelige udtalelse fra Morten Bødskov, der senere samme dag bliver offentliggjort på Justitsministeriets hjemmeside.

Her er sætningen om, at Bødskov har viderebragt "et forkert billede" nu helt fjernet, og det fremgår heller ikke længere, at mødet i Retsudvalget var konstrueret som undskyldning for at aflyse mødet.

"Da politidirektøren for København ikke havde mulighed for at deltage i et forudgående møde inden besøget den pågældende dag, indstillede formanden i lyset af den ekstraordinære situation til udvalget, at besøget måtte udskydes. Samtidig foreslog formanden, at den nu ledige tid kunne bruges til, at justitsministeriet foretog en teknisk gennemgang af en betænking, som medlemmerne af Retsudvalget havde presset på med at få," står der i redegørelsen. 

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup mistænker nu statsministeren for at have løjet over for Folketinget. Thorning-Schmidt har nemlig gentagende gange sagt, at hun ikke var orienteret om, at Morten Bødskov havde talt usandt til Folketingets Retsudvalg.

- Det tyder på, at der er foregået en masse bag kulisserne, som vist ikke helt tåler dagens lys. Vi kan se, at Morten Bødskov via sin departementschef har sendt et dokument til Helle Thorning-Schmidts departementschef, hvori det fremgår, at Morten Bødskov erkender, at han har løjet. Mailen er sendt mere end tre uger før, Bødskov bliver tvunget til at gå af. Det er svært at tro på, at Thornings departementschef har fået så vigtig viden, og så har valgt at holde det for sig selv. Så det er da nærliggende at tænke, at Thorning altså flere uger før Bødskov gik af vidste, at han havde løjet for Folketinget.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.