Den finansielle sektor bærer en stor del af ansvaret for, at omkring 14.000 boligejere er i fare for økonomisk ruin, mener boligekspert og sekretariatschef i Boligøkonomisk Videnscenter, Curt Liliegreen.

- Problemet er, at de har langet lån over disken, som var det bolcher - lån der aldrig skulle være givet. I gamle dage kunne man som tommelfingerregel kun låne tre gange husstandens indkomst, men det blev hurtigt til fire og fem gange under boligfesten før krisen. Men det har den finansielle sektor ikke lyst til at tale om, siger han.

Til det svarer både Realkreditrådet og BRFkredit, at udlånspolitikken hele tiden har været, at man skal have råd til et fastforrentet 30-årigt lån med afdrag for at blive kreditgodkendt til de mere risikable afdragsfrie flekslån.

- Nu gøres det til lov, og det har vi det fint med, for vi har fulgt den regel hele tiden. Men det sker jo, at folk bliver skilt eller mister deres job og derfor får problemer med at betale deres ydelser, siger Realkreditrådets direktør, Ane Arnth Jensen.

Cheføkonom Ulrikke Ekelund, BRFkredit, påpeger også, at realkreditinstitutterne ikke er herre over, hvad boligejerne gør, når først de er blevet kreditgodkendt.

- Vi kan ikke bestemme, om de efterfølgende går ud og bruger en masse penge på biler, samtalekøkkener eller dyre rejser. Men man skal huske, at vi ingen interesse har i, at de ikke kan betale deres lån, da det betyder udfordringer og omkostninger for os, siger hun.

Forhenværende erhvervs- og økonomiminister Brian Mikkelsen (K) mener også, at boligejerne ligger, som de selv har redt:

- Det er danskernes yndlingssport at lægge ansvaret over på alle mulige andre. Men der er ingen, der har fået presset et lån ned i halsen. Folk har selv valgt at købe et hus, fordi de troede, det var en god investering. Så må man også selv tage konsekvensen, siger han.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.