Hovedparten af landets boligejere har mildt sagt ikke særlig godt styr på, hvordan de nye foreløbige ejendomsvurderinger og boligskatter, som trådte i kraft 1. januar, påvirker deres privatøkonomi.

Blot hver tiende danske boligejer er ‘helt enig’ i, at de har et godt ‘et godt overblik over, hvad de nye ejendomsvurderinger betyder for deres boligskat’ i 2024.

Dertil kommer, at knap fire ud af 10 boligejere ikke ved, hvad de nye ejendomsvurderinger betyder for deres boligskat i 2024.

Det fremgår af en måling, som analyseinstituttet Voxmeter har foretaget for Arbejdernes Landsbank.

Danske boligejere har altså ikke taget det nye skattesystem til sig – i hvert fald ikke endnu. 

»Når alt kommer til alt, så ville mange boligejere hellere have haft noget andet i stedet for det nye boligskattesystem,« skriver privatøkonom i Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer i en pressemeddelelse om undersøgelsen.

En tredjedel af boligejerne ville nemlig hellere har haft et andet boligskattesystem end det nye, mens cirka hver femte hellere ville have holdt fast i det gamle system. 

B.T. spurgte i oktober gennem analyseinstituttet YouGov danske boligejere, om de i overordnede træk ved, hvordan Vurderingsstyrelsen har udregnet den nye, foreløbige vurdering af deres bolig.

Fra og med i år betales grundskylden–også kaldet ejendomsskatten–direkte over skatten. 
Fra og med i år betales grundskylden–også kaldet ejendomsskatten–direkte over skatten.  Foto: Tobias Kobborg
Vis mere

Blot hver femte boligejer har en bare nogenlunde idé om, hvordan Vurderingsstyrelsen har fastsat værdien af deres bolig.

Som boligejer kan du ikke klage over den nye, foreløbige ejendomsvurdering, selvom den måtte være pilskæv.

Hvis du står foran et salg – og en ejendomsmægler vurderer, at din bolig har en reel salgsværdi, der ligger mere end plus/minus 20 procent fra den nye, foreløbige vurdering – har du dog mulighed for at henvende dig til Vurderingsstyrelsen med henblik på at få rettet styrelsens vurdering.

Tidligere blev grundskylden opkrævet af kommunen, typisk gennem to halvårlige opkrævninger. Fra og med i år opkræves grundskylden direkte over skatten fordelt over årets 12 måneder. Boligejere med en almindelig månedsløn vil altså opleve at få færre penge udbetalt, når de får den næste lønseddel. 

Det nye ejendomsvurderingssystem, der er grundpillen for det nye boligskattesystem, har indtil videre kostet skatteyderne godt og vel fire milliarder kroner at udvikle.