Hos Socialdemokraterne findes en sort liste over embedsfolk, de ikke bryder sig om, skriver forfatterne til en ny bog. S-ordfører afviser.

Socialdemokraterne har udset sig en række regeringstro embedsfolk i ministerierne, som de vil af med, hvis de overtager regeringsmagten efter næste valg. Det skriver forfatterne Peter Mose og Susanne Hegelund i en ny bog om det magtfulde embedsværk.

Efter ti års VK-regering beskylder Socialdemokraterne mange af de i princippet apolitiske embedsmænd for at have involveret sig for meget i regeringens politiske projekt.

- Indercirklerne i oppositionen rasler med noget så skrækindjagende og udansk som en 'dødsliste'. En oversigt over topembedsmænd, som Socialdemokraterne ikke bryder sig om eller stoler på. Listen opremser embedsfolk, der kan risikere at få sparket, herunder mindst én departementchef. De vil få en passende 'ærefuld' exit eller blive forflyttet, skriver forfatterne i bogen 'Javel, hr. minister', der snart udkommer på Gyldendals forlag.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, afviser ethvert kendskab til nogen 'dødsliste' over embedsfolk.

- Jeg kender ikke til, at nogen skulle have lavet en sådan. Det opererer vi ikke med, siger han og indrømmer en vis skepsis over for dele af embedsværket.

- Vi er meget sensible over for, om de overskrider deres beføjelser. Nogle af dem har i konkrete forhandlingsforløb været meget, meget aktive politisk-taktiske spillere. Vores udgangspunkt er langt fra, at vi har disrespekt for dem alle. Men vi er påpasselige, siger Henrik Sass Larsen i bogen.

Tidligere kritik af Fogh


Det er ikke mindst Beskæftigelsesministeriet, som ifølge forfatterne er under beskydning. Her har topembedsmændene, som ledes af departementchef Bo Smith, været med til at trække tæppet vækket under fagbevægelsen ved blandt andet at overlade beskæftigelsesindsatsen til kommunerne, lyder den socialdemokratiske kritik ifølge bogen.

Kritikken bringer minder om Anders Fogh Rasmussens (V) angreb på embedsværket før regeringsskiftet i 2001. Dengang var det især Finansministeriet, som Venstres daværende oppositionsleder beskyldte for at lave 'fupnotater' om oppositionens politik. Fogh satte endda navn på kritikken ved at gå personligt efter den nyudnævnte departementchef i Finansministeriet, Karsten Dybvad, der var kendt som medlem af Socialdemokratiet.

I Danmark er der tradition for, at embedsmænd bliver siddende, når regeringer skifter farve, men embedsfolkene er de seneste årtier blevet 10-20 procent mere 'risikovillige' i deres politiske rådgivning, vurderer Peter Mose. Alligevel tror han, at Socialdemokraterne vil falde ned, hvis de vinder valget. På samme måde som det skete for Venstre. Karsten Dybvad fik lov til at fortsætte, og i 2005 hentede Anders Fogh Rasmussen ham over i Statsministeriet. Karsten Dybvad er i dag direktør i Dansk Industri.

- Jeg tror, at det øjeblik, socialdemokratiske og SF-ministre sætter sig i stolen, vil de meget hurtigt elske det system af tjenende ånder, siger Peter Mose.