På et samråd forsøgte Dansk Folkeparti at få svar på, om PET eller Justitsministeriet godkendte sletningen af politiske sagsmapper i 1990erne.

Er det Politiets Efterretningstjeneste (PET) eller Justitsministeriet, der træffer afgørelsen, når der bliver slettet sagsmapper på udvalgte personer hos efterretningstjeneste?

Det svar må Dansk Folkeparti - og offentligheden - vente med at høre, til en udredning til efteråret kaster lys over emnet.

Sådan lød svaret gentagne gange fra justitsminister Morten Bødskov (S), da Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, forsøgte at få besvaret spørgsmålet på et samråd onsdag eftermiddag.

- Jeg har ikke mulighed for at vurdere, om sletninger foretaget for op mod 20 år siden var berettiget eller ej. Jeg har ikke noget grundlag for at antage, at PET ikke skulle have fulgt de gældende retningslinjer om sletninger, sagde Bødskov på samrådet.

Her forklarede ministeren, at svaret først vil komme, når en juraprofessor på Københavns Universitet er færdig med at undersøge præcis, hvad der lå til grund for de omstridte sletninger - samt hvem der godkendte dem.

- Juraprofessor Linda Nielsen er i gang med en udredelse om sletninger fra dengang, og derfor hverken kan eller vil jeg drage nogle konklusioner her i dag, lød det fra ministeren.

Peter Skaarup kaldte det "uheldigt, at oplysninger, der har interesse for historikere" er blevet slettet,

Bødskov mener ikke, der er grund til at mistænkeliggøre ministeren fra dengang eller efterretningstjenesten.

- Jeg har intet belæg for at konkludere, at den tidligere justitsminister skulle have initiativ til sletninger i 1990erne, eller at sletninger skulle være foretaget med noget som helst andet motiv end at leve op til de retningslinjer, der var gældende for PETs registreringer, lød det fra Bødskov.

Det er professor ved Københavns Universitet dr.jur. Linda Nielsen, der skal undersøge, hvilke retningslinjer der har ligget til grund for PETs sletning af politiske sagsmapper.

Bødskov gjorde det klart på samrådet, at han er klar til at diskutere sagen igen, når udredningen ligger klar. Den vil ifølge ministeriet være færdig i løbet af efteråret 2012.