Afskærmningen af fredelig demonstration mod den kinesiske præsident skete for at forhindre »utilsigtede handlinger«, lyder det i nye svar fra politiet og justitsminister Morten Bødskov. Enhedslisten kræver uddybende svar fra regeringen.

Hverken justitsminister Morten Bødskov (S) eller hans embedsmænd har været involveret i beslutninger om politiets håndtering af det kinesiske statsbesøg i juni måned.

Sådan lyder det nu fra justitsministeren, inden han senere torsdag skal svare på en byge af spørgsmål i et åbent samråd i Folketingets Retsudvalg om politiets ageren under den kinesiske præsident Hu Jintaos statsbesøg 14.-16. juni. Det skriver B.dk.

Under det kinesiske statsbesøg blev flere danskere tilbageholdt for at fremvise det tibetanske flag på gader, hvor Hu Jintaos kortege passerede. Samtidig blev en Ekstra Bladet-journalist anholdt, da han ville sætte en plakat op med et billede af en tibetaner, der havde sat ild til sig selv, og teksten: »Hvad vil De gøre, hr. diktator?«

Derudover medførte det kritik, at politiet valgte at afskærme en tilsyneladende fredelig demonstration arrangeret af Støttekomitéen for Tibet og Falun Gong-bevægelsen på Højbro Plads i København, kort inden Hu Jintao passerede.

- Hverken justitsministeren eller ansatte i ministeriet har været involveret i politiets beslutninger om, hvordan den politioperative indsats i forbindelse med den kinesiske præsidents besøg skulle organiseres og tilrettelægges, skriver Morten Bødskov i et skriftligt svar til retsudvalget.

Men det er langt fra et dækkende svar fra regeringen, mener Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper.

- Justitsministeren vælger at svare, at han ikke var involveret i beslutningen, men han svarer ikke på, om han var orienteret. Hvis Justitsministeriet har været orienteret om det her og ikke har grebet ind, så har vi et meget stort problem, siger Pernille Skipper.

Hun mener, at der under det kinesiske statsbesøg »var mistænkeligt mange sager, hvor ytringsfriheden blev indskrænket«.

- Når man anlægger en sådan strategi, vil det undre mig, hvis politiet ikke har talt med Justitsministeriet om det først. Et sted i systemet er det blevet antaget, at vi havde så meget brug for at lave handelsaftaler med Kina, at man tilsyneladende har sat demonstrations- og ytringsfriheden i baggrunden, siger Pernille Skipper.

I et skriftligt svar kalder politiet afskærmningen for »en taktisk handling for at skabe sikkerhed og ro«.

- For at forhindre utilsigtede handlinger fra demonstranternes side blev delingens gruppevogne opstillet foran demonstranterne for derved at afskære dem muligheden for at rykke længere frem, skriver politiet.

Men der var ingen tegn på uro fra demonstranterne, som blandt andet mediterede, holdt taler og viftede med tibetanske flag, mener Støttekomitéen for Tibet.

- Der var på intet tidspunkt optræk til uro, og vi bemærkede ingen forsøg på at trænge om bag busserne. Folk var dog skuffede over, at vore kinesiske gæster ikke fik set demonstrationen, skriver Støttekomitéen for Tibet i et notat om begivenhederne i midten af juni måned.