SFs gruppeformand, Ole Sohn, er nu under voksende mistanke for som formand for Danmarks Kommunistiske Parti (DKP) 1987-1991 at have modtaget millioner af sorte kroner i kontanter direkte fra det sovjetiske kommunistparti i Moskva.

Pengene blev sluset uden om det danske skattevæsen og andre myndigheder og direkte ind i driften af Danmarks Kommunistiske Parti. Ole Sohn afviser, at han har haft fingre i det såkaldte 'Moskva-guld', men nye oplysninger tyder på det modsatte.

Allerede i 1991 offentliggjorde et russisk tidsskrift oplysninger om, at en række kommunistpartier i Vesteuropa havde modtaget millionbeløb fra Sovjet. Og i 2001 kom det frem, at en ansat i centralkomitéen i det tidligere sovjetiske kommunistparti havde afskrevet en række udførlige lister over udbetalingerne fra lukkede arkiver i Moskva. Listerne angav både journalnummer, datoer og navn på den person, der havde kvitteret for pengene.

Af listerne fremgik det, at en 'O. Sohn' syv gange i årene 1987-1989 modtog penge fra det kommunistiske styre i Moskva. Således skulle Sohn i alt have modtaget mere end 5,2 mio. kr., ligesom en russisk parlamentskommission kom frem til, at DKP fra 1981 til 1990 modtog godt 20 mio. kr.

Afviser påstanden

Ole Sohn afviser imidlertid pure påstanden:

- Nej, jeg har ikke modtaget penge, fastslår han.

B.T. kan imidlertid dokumentere, at optegnelserne fra Moskva er korrekte – i hvert fald hvad angår Sohns forgænger som formand, Jørgen Jensen. Af optegnelserne fremgår det, at Jørgen Jensen alene i årene 1986-1987 syv gange modtog penge for et samlet beløb på op mod fire mio. kr. Over for offentligheden erkendte Jørgen Jensen aldrig de skjulte pengeleverancer. Derimod betroede han sig kort før sin død i 1987 til partiets faglige sekretær, Bo Rosschou, og fortalte at han ønskede pengestrømmen stoppet.

Politisk katastrofe

- Det var dybt problematisk, at DKP som et dansk parti modtog økonomisk støtte fra udlandet. Det var en politisk katastrofe, og jeg ønskede ligesom Jørgen Jensen, at det skulle stoppe, siger Bo Rosschou, som for første gang nogensinde står frem med sin historie.

Bo Rosschou fik dog aldrig givet Jørgen Jensens formaning om et stop for Moskva-pengene videre til Ole Sohn, som kort efter overtog formandsposten:

- Jeg tog det som en selvfølge, at pengene fra Sovjetunionen ikke ville fortsætte med Ole som formand. Det lå i kortene, at der med valget af ham, ville blive gjort op med den slags.

Norske Sven G. Holtsmark, forsker ved det norske Institutt for forsvarsstudier i Oslo og forfatter til bogen 'Guldet fra Moskva' om pengeoverførslerne, har fuld tiltro til, at de oplysninger, der fremgår af den sovjetiske liste, er rigtige. Også oplysningerne om Ole Sohn:

- Jeg er overbevist om, at navnene på listerne også svarer til den person, som har modtaget pengene. Enkelte internationale kommunistledere har siden bekræftet oplysningerne på listerne, og i flere tilfælde har der også været offentliggjort kvitteringer med modtagerens underskifter på. siger han.

Pengene var nødvendige for DKP

Bogens danske medforfatter, forskningsbibliotekar Morten Thing fra Roskilde Universitet, mener, at Moskva-guldet var vitalt for DKPs overlevelse.

- Der er ingen tvivl om, at DKP fik penge fra Moskva. De penge var simpelthen piskende nødvendige. Hvis DKP skulle have drevet partiet uden støtte, havde de aldrig overlevet i så mange år, siger han.

Ved du noget? Tip B.T. på 1929@bt.dk eller ring på 33757534.