Tænketanken Cepos roser statsministeren for ikke at åbne for mere generøse dagpengeregler, som SF og Enhedslisten kræver.

Det er ikke hver dag, at den borgerlig-liberale tænketank Cepos uddeler roser til en socialdemokratisk ledet regering, men søndag er en undtagelse.

Cheføkonom Mads Lundby Hansen har kun positivt at sige om, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ikke vil ændre dagpengereformen i den forestående finanslov, som hun fortæller i søndagens udgave af Berlingske.

»Det er godt, at Thorning ikke vil lempe på dagpengereformen ved de kommende finanslovsforhandlinger,« siger Mads Lundby Hansen til Berlingske Nyhedsbureau.

Han understreger, at mere generøse dagpengeregler - som både SF og Enhedslisten kræver - vil reducere beskæftigelsen og svække de offentlige finanser.

»Ser man på SFs og Enhedslistens krav til finansloven om at halvere genoptjeningskravet fra et til et halvt år, så indebærer det en svækkelse af offentlige finanser med 700 millioner kroner, fordi beskæftigelsen vil falde med 2.000 personer,« siger cheføkonomen.

Ifølge Helle Thorning-Schmidt har regeringen allerede gjort det »allervigtigste, man kan gøre for de arbejdsløse« ved at »tilrettelægge den økonomiske politik, så der bliver skabt arbejdspladser«. Regeringen har desuden ændret indfasningen af dagpengereformen, og man har nedsat en dagpengekommission, der senest ved udgangen af 2015 skal komme med anbefalinger til ændringer af systemet.

Så længe venter Mads Lundby Hansen ikke med at komme med en anbefaling. Der er brug for lavere dagpenge og gerne til et sats, der er ti procent lavere end i dag, siger han.

»Det vil øge beskæftigelsen med 14.000 personer og forbedre de offentlige finanser med cirka fire milliarder kroner. En person på maksimale dagpenge taber penge ved at tage et lavtlønsjob til 115 kroner i timen. Det betyder, at færre danskere kommer i job. Og at mange østeuropæere tager ledige lavtlønsjob, fordi danskere ikke ønsker at tage dem,« siger Mads Lundby Hansen.

SF og især Enhedslisten er utilfredse med Helle Thorning-Schmidts udmelding, som ifølge arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl (Ø) virker »ultimativ« og »kynisk« over for titusindvis af arbejdsløse«.