Hos regeringens støttepartier i blå blok er der en helt klar forventning om, at Danmark følger Sveriges eksempel og indfører midlertidig grænsekontrol fra torsdag klokken 12.

Det siger Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen (DF):

»Det vil være helt utænkeligt, at Danmark ikke indfører grænsekontrol nu, og jeg vil være meget chokeret, hvis de ikke allerede gør det i aften,« siger han og uddyber:

»Ellers vil vi blive oversvømmet af migranter. Og det tror jeg også, den danske regering er klar over.«

Dansk Folkeparti har længe presset på for at få indført grænsekontrol i Danmark og så sent som onsdag, drøftede Søren Espersen ifølge eget udsagn muligheden med regeringen.

»Jeg opfordrede regeringen til at have en plan klar, så vi i samme øjeblik, Sverige indførte grænsekontrol, kunne gøre det samme,« siger han.

Derfor er DF-næstformanden også klar til at hive fat i regeringen torsdag morgen, hvis meldingen om dansk grænsekontrol ikke kommer onsdag aften, som han forventer.

Han får opbakning fra regeringens øvrige støttepartier. Politisk ordfører for Konservative, Mai Mercado (K), kræver midlertidig grænsekontrol øjeblikkeligt:

»Danmark skal reagere på det her med det samme og bør allerede fra i nat indføre midlertidig grænsekontrol ved grænserne til Danmark. Vi kan jo alle sammen godt regne ud, at når man ikke længere kan komme ind i Sverige, så vil der være en stor del af flygtninge- og migrantstrømmen, som vil ende i Danmark,« siger hun.

Hun bakkes op af Rasmus Jarlov (K), der mener, at en midlertidig grænsekontrol burde være indført noget før:

Også Liberal Alliances politiske ordfører, Simon Emil Ammitzbøll (LA), stemmer i kort efter, at meldingen om den midlertidige grænsekontrol i Sverige er blevet annonceret.

»Hvis Sverige indfører midlertidig grænsekontrol, vil det være naturligt, at Danmark gør det samme,« skriver LA-profilen på sin Twitter-konto.

Det er dog ikke alle partier, der stemmer i. Radikales partiformand Morten Østergaard mener f.eks. ikke, at Danmark skal følge trop. Det skriver han på Twitter:

Alternativets partiformand Uffe Elbæk mener, at Sveriges beslutning er et svaghedstegn for det europæiske samarbejde.