Venstre skal hurtigst muligt tilbage i forhandlingslokalet, hvor slaget om et ny udligningssystem udkæmpes.

Sådan lyder budskabet fra flere blå borgmestre, der står til en meget stor millionregning ifølge regeringens udspil.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har foreløbigt trukket Venstre ud af forhandlingslokalet, efter et planlagt S-angreb på Venstre søndag aften kom frem i Jyllands-Posten og skabte en storkonflikt mellem de to partier.

I går skulle Venstre have deltaget i forhandlingerne. Men på grund af angrebsmailen fra Socialdemokratiet, som ved en fejl blev sendt til Jyllands-Posten, sagde Jakob Ellemann-Jensen, at partiet ikke ville møde op.

Statsminister Mette Frederiksen (S) taler med pressen efter statsministerens spørgetime på Christiansborg, tirsdag den 25. februar 2020.. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)
Statsminister Mette Frederiksen (S) taler med pressen efter statsministerens spørgetime på Christiansborg, tirsdag den 25. februar 2020.. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix) Foto: Niels Christian Vilmann
Vis mere

Han godtog ikke Mette Frederiksens beklagelse til spørgetimen i folketingssalen tirsdag.

»Der er en verden til forskel på, om man beklager eller siger undskyld. Nu gjorde man det første,« sagde Jakob Ellemann-Jensen efter spørgetimen.

Tirsdag tæt på midnat skrev Jakob Ellemann-Jensen på Twitter, at »regeringen har en opgave med at genopbygge tilliden, så forhandlingerne kan genoptages«.

Derfor appellerer han til Mette Frederiksen om at indkalde Venstre til et møde i Statsministeriet snarest.

Borgmestre: Find en løsning

Men flere blå borgmestre opfordrer til, at Ellemann og Frederiksen finder en løsning hurtigt, så Venstre kan træde tilbage i forhandlingerne.

»Det, vi har set de seneste dage fra Socialdemokratiet, er under langt lavmålet.

»Men Venstre bliver nødt til at få ryddet op i Socialdemokratiets håbløse udspil, og derfor skal Venstre hurtigt tilbage ved forhandligsbordet,« siger Venstre-borgmester i Varde Kommune Erik Buhl Nielsen.

Hans kommune står til at skulle betale 38,6 mio. kr. ifølge regeringens udspil, selvom Varde er en jysk landkommune.

I Gentofte er regningen væsentlig større. Hvis man regner alle effekter af regeringens udspil ind, står Gentofte til at betale næsten i halv milliard kroner.

»Folkeafstemning kan være den sidste udvej«

Borgmester Hans Toft (K) opfordrer også Venstre-formanden til at finde tilbage til forhandlingsbordet.

»Med Liberal Alliance og Konservative ude af forhandlingerne sidder Venstre i en nøgleposition til at redde udligningsreformen. Jeg forstår godt, at Socialdemokratiet har ødelagt tilliden, men Venstre skal hurtigst muligt tilbage, så kommunerne kan få vished om deres fremtid,« siger han.

Hans Toft sendte tirsdag et brev til Venstre, hvor han opfordrer partiet til at sende udligningsreformen til folkeafstemning, hvis regeringen laver en aftale uden om de borgerlige partier.

Det vil kræve, at en tredjedel af Folketinget - 60 medlemmer - stiller et krav om folkeafstemning efter grundlovens §42, stk. 1.

»Det vil være katastrofalt, hvis det bliver en ren rød udligningsreform. Folkeafstemning kan være den sidste udvej,« siger han.

I Rudersdal Kommune, der også står til at blive hårdt ramt, forstår Venstre-borgmester Jens Ive godt, at tilliden skal opbygges, før forhandlingerne kan fortsætte.

»Men jeg håber, at det bliver løst hurtigt, så Venstre kan sætte sine krav i spil til forhandlingerne. Vi i kommuner ved ikke, hvordan reformen vil ramme os, og det betyder meget at få vished hurtigst muligt,« siger han.