Lyt til artiklen

BT kan i dag afsløre, at Finansminister Bjarne Corydons nærmeste medarbejdere forsøger at miskreditere Danmarks Radio i forbindelse med et nyhedsindslag om regeringens tætte parløb med KL (Kommunernes Landsforening) op til lærernes overenskomstforhandlinger med KL.

Finansminister Bjarne Corydon (S) afsendte mandag en klage over indslaget i 21-søndag, direkte til Danmarks Radios generaldirektør Maria Rørby Rønn. En klage der ifølge kilder i Danmarks Radio er ’helt grundløs’.

Kilder fortæller BT, at formålet med klagen er, at få Danmarks Radio til at trække indslaget tilbage.

I Danmarks Radio bekræfter redaktionschef Sandy French, at DR tirsdag modtog en klage fra Corydons ministerium.

- Ja, vi har modtaget en klage fra Finansministeriet vedrørende indslaget fra i søndags, siger Sandy French.

Indslaget i 21-Søndag handlede om Finansministeriets meget tætte parløb med Kommunernes Landsforening op til overenskomstforhandlingerne med Danmarks Lærerforening, DLF. Her blev det blandt andet afsløret, at regeringens top, KLs top, samt departementscheferne for stats- og finansministerium havde afholdt et topmøde forud for lærernes forhandlinger med KL.

To arbejdsmarkedsforskere, Flemming Ibsen og Henning Jørgensen sagde blandt andet i indslaget, at der var indicier på, at regeringen og KL allerede på forhånd havde afstemt forhandlingsforløbet, og at det ville være dybt problematisk, hvis man havde aftalt et lovindgreb på forhånd mellem regeringen og Kommunernes Landsforening i forbindelse med den kommende lock-out af folkeskolelærerne.

BT erfarer, at Corydons klage fra finansministeriet er fuld af alvorlige beskyldninger fra Finansministeriet om »manipulation« og »faktuelle fejl«, og at klagen i alt har fem kritikpunkter. Et af de alvorligste er, at 21-søndags journalister har misbrugt de to arbejdsmarkedsforskere, professor Flemming Ibsen og professor Henning Jørgensen og deres udtalelser.

Men til BT siger professor Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet:

- Nej, vi er overhovedet ikke blevet misbrugt, det har jeg også skrevet til DR. Jeg kan stå fuldt inde for de klip, der er med mig, og jeg synes udsendelsen var helt lødig. Og jeg ved, at min kollega Henning Jørgensen har det på samme måde.

Til gengæld fortæller Flemming Ibsen, at han blev kontaktet mandag af Bjarne Corydons kommunikationschef, Nikolaj Sommer, der indtil sidste år arbejdede på Danmarks Radio som vært i Deadline på DR2.

- Sommer fiskede efter, om jeg mon var blevet misbrugt af DR. Om mine udtalelser var blevet fordrejet på nogen måde. Det afviste jeg selvfølgelig også overfor ham. Jeg er ganske godt tilfreds med indslaget, og føler mig godt behandlet af DRs journalister, siger Flemming Ibsen til BT.

I Finansministeriet vil kommunikationschef Nikolaj Sommer intet sige om sagen. Han vil heller ikke bekræfte, at ministeriet har afsendt en klage til Danmarks Radio.

- Der er ingen her i ministeriet, der har nogen kommentar til den sag, sagde han onsdag, da BT bad om en kommentar fra ministeren eller en departementchef.

Redaktionschef for DR-Nyheder, Sandy French, siger til BT, at indslaget i 21-Søndag ikke er manipuleret og fejlagtigt.

- Jeg står inde for indslaget i 21-Søndag. Det er journalistisk i orden. Men jeg vil ikke svare på noget om klagen, før vi har svaret klageren. Det vil ikke være rigtigt, siger Sandy French.

Jeg har hørt, at Finansministeriets folk, forsøgte at spænde ben for journalisterne undervejs. Er det rigtigt?

- Som du sikkert ved, så er det sådan i vores branche, at det ikke er alle, der er lige begejstrede, når man laver kritisk journalistik.

Hvornår regner I med at svare på klagen?

- Meget hurtigt. En af de nærmeste dage. Måske allerede i morgen (torsdag. red.), siger Sandy French.