Venstres tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech er med egne ord 'chokeret over', hvor stramt debatten nu styres i Venstre. Hun siger, at hun har svært ved at genkende sit parti.

Hendes kritik kommer efter, at Venstres gruppeformand, Søren Gade, i sidste uge slog fast, at han forventer, at hele Venstres folketingsgruppe støtter regeringens forslag om maskeringsforbud. Den udmelding kom efter, at Liberal Alliance besluttede at fritstille sine menige gruppemedlemmer. Men Birthe Rønn Hornbech mener det er helt uhørt, at Søren Gade kommer med sådan en udtalelse, så længe forslaget kun er i høring.

»Jeg er virkelig bedrøvet. Det er så pinagtigt at høre, hvordan loftet har sænket sig i Venstre. Jeg er aldrig før stødt på den form for partidisciplin i mine 27 år i Folketinget«, siger Birthe Rønn Hornbech.

Hun siger, at hun altid været stolt af Venstres frihedsværdier om at være det parti, hvor der er højest til loftet og længst til væggen. Birthe Rønn Hornbech har i sin aktive tid som folketingspolitiker været kendt for sin bramfrie facon. Og hun har aldrig selv tøvet med at stemme imod partilinjen, hvis et forslag gik imod hendes etiske kompas.

»Da jeg i sin tid kom i Folketinget, var det Ivar Hansen, der var gruppeformand i Venstre. Jeg var som retsordfører meget uenig i den Tvindlov, som Venstre støttede. Men Ivar Hansen sagde til mig, at ‘nu står der ingen steder, at ordføreren skal være enig i alt. Og så gik jeg loyalt på talerstolen, forelagde partiets holdning og sagde derefter til sidst, at jeg personligt ville stemme imod.«

For Birthe Rønn Hornbech handler det om, at når det gælder etiske spørgsmål, så må hvert enkelt folketingsmedlem overveje med sin egen samvittighed om man kan følge gruppen eller vælge et særstandpunkt. I økonomiske spørgsmål kan man derimod forvente, at alle bakker op.

»Jeg er imod burkaer, men jeg er også imod et burkaforbud. Det hører ikke hjemme i Danmark, at vi blander religion og politik sammen i lovgivningen. Men samfundet bygger på, at vi kan se, hvem vi er. Folk med burka kan ikke få taget pasfoto eller foto til kørekort og de står heller ikke til rådighed for arbejdsmarkedet. Så derfor giver det sig selv, at går man med burka, så kan man ikke køre bil, ikke stige på et fly, ikke gå til eksamen og ikke få offentlig forsørgelse. Det burde man lovgive om. Og så ville det være den enkelte selv, eller hendes undertrykkende mand, der vælger burkaen til eller fra,« siger hun og tilføjer:

»Men lad os nu se, om der ikke kommer indvendinger fra gruppen. Det her forslag vil kun gøre de burkaklædte kvinder endnu mere undertrykte, og selve forslaget er på alle måder undertrykkende. Det er et slag i luften, hvor vi heller ikke aner, hvilken betydning det vil få for politiet. Vi bliver til grin i hele verden,« siger Birthe Rønn Hornbech.

Gruppeformand Søren Gade er bortrejst på ferie i denne uge, men gruppesekretær Erling Bonnesen (V) afviser kritikken.

»Birthe Rønn Hornbech er en skarp debattør, og Søren Gade er en fremragende gruppeformand. Vi har lige så stor plads albuerum og plads til debat, som vi altid har haft. Nu har vi haft en god debat om det her over de seneste måneder, og det er der kommet et godt kompromisforslag og beslutning ud af, som Venstre står fuldt og helt bag som parti. Når det er sagt, så kommer man længst ved at stå sammen og stemme sammen i politik. Det er derfor, at Søren Gade - som den gode anfører han er for holdet - går ud og siger, som han gør,« siger Erling Bonnesen.