I slutningen af 2013 solgte Danmark sine 12 helt nye M270-raketkastersystemer til Finland, kort efter at de var indfaset.

Og nu, ti år efter, kan Hæren se frem til at få stalinorgler igen – som MLRS-systemerne kaldtes i koldkrigsterminologi.

Donationen af de 19 fabriksnye Caesar-haubitser til Ukraine har nemlig medført, at pengepungen har været fremme i uventet grad, erfarer Berlingske.

Ikke kun får hæren de 19 donerede haubitser erstattet med det samme antal lignende israelske systemer af typen Atmos. Men det får også otte israelske PULS-raketkastersystemer.

Udgiften til haubitserne er 805,2 millioner kroner. Raketkastersystemerne koster tilsammen 942,7 millioner kroner. Altså en våbenhandel til lidt over 1,7 milliarder kroner.

Det står ikke klart, hvornår haubitser og raketkastersystemer leveres, men udgifterne på førstnævnte falder, inden 2024 slutter, og på sidstnævnte, før 2025 er slut.

Handlen ventes at blive annonceret ganske snart – måske allerede denne eftermiddag.

Købet er ikke endeligt vedtaget, men ifølge Berlingskes oplysninger har forsvarsforligskredsen godkendt det. Og der er tradition for, at Finansudvalget, som er næste led, tiltræder de relevante aktstykker efter godkendelse – og det vil ifølge Berlingskes oplysninger ske ganske snart.

Handlen forventes at indebære såkaldte retursamarbejder fra Israel, hvor producenten Elbit indgår samarbejder med danske forsvarsvirksomheder for 75 procent af haubitsernes pris og 25 procent af raketkastersystemernes.

Ifølge Berlingskes oplysninger har forsvarets våbenindkøber FMI også rettet henvendelse til producenten af den sydkoreanske haubits K9 Thunder, som mange i forsvarskredse foretrækker.

19 af dem ville have kostet næsten præcis en milliard kroner at anskaffe, og leveringstiden ville være 30 måneder – to et halvt år.

Til sammenligning ville 19 nye Caesar-haubitser have kostet 665 millioner kroner og tage mindst 24 måneder at levere – en oplysning, som strider mod, hvad producenten Nexter tidligere på dagen sagde til Berlingske.

Ifølge Berlingskes oplysninger blev også den amerikanske våbenproducent Lockheed Martin spurgt om leveringstider på HIMARS-systemet, som Ukraine har brugt effektivt i kampen mod russerne.

Det var dog både for dyrt og tog for lang tid at levere, til at det var relevant i dette indkøb.

Denne artikel er fra Berlingske.