Lyt til artiklen

Den danske forfatter og komponist Benny Andersen revser i et læserbrev i Politiken den danske regerings asylpolitik. Han mener, at Danmarks ry er ødelagt, og vi bør i fremtiden kalde os verdensberygtede i stedet for verdensberømte.

»H. C. Andersen gjorde i sin tid Danmark verdensberømt med sine eventyr og historier, især ' Den Lille Havfrue', som f. eks. er fast skolepensum i Kina. Men nu har Nattergalen fået en anden lyd,« skriver 86-årige Benny Andersen, der står bag Svantes viser fra 1972 og Samlede digte 1960 – 1996, der slog alle rekorder med 130.000 solgte eksemplarer.

Den berømte forfatter henviser til, at en lang række internationale medier omkring jul bragte historier om, at flygtninge og asylansøgere risikerer at få konfiskeret værdigenstande som smykker og kontanter, når de ankommer til Danmark. Særligt historier om, at de risikerer at få konfiskeret deres vielsesringe har vakt harme.

»Washington Post bragte for nylig en artikel vedrørende vores nuværende strategi angående konfiskering af smykker og andre værdigenstande fra flygtninge, der kommer til Danmark, med henblik på at finansiere en del af deres (eventuelle) ophold. Et forslag, som ifølge Washington Post giver påmindelser om Nazityskland. Lad os følge med tiden og fra nu af kalde Danmark verdensberygtet!,« slutter den kendte forfatter sit harmdirrende læserbrev i Politiken.

Kort før jul svarede integrationsminister Inger Støjberg på den kritik, hende og regeringens politik er blevet mødt med.

»Jeg kan se, at nogle udenlandske medier harcelerer over, at vi i fremtiden kan inddrage asylansøgeres værdigenstande og kræve, at de selv skal betale for deres ophold i asylcentrene. Det er der nu ingen grund til at kritisere, da det jo allerede i dag er sådan, at hvis man som dansker har værdigenstande for over 10.000 kr., så kan det kræves, at det skal sælges før man kan modtage kontanthjælp.
I Danmark skal man nemlig forsøge sig selv, hvis man kan. Det er kun rimeligt, og det gælder nu alle - ligegyldigt om man har levet i Danmark hele sit liv eller om man lige er kommet hertil,« skrev hun på Facebook 17. december.

Og den 21. december måtte hun igen til tasterne for at svare på kritikken, der har ramt Venstre-regeringens asylpolitik.

»Lad mig slå fast én gang for alle: Vi kommer ikke til at tage vielsesringe fra asylansøgere, der kommer til Danmark.
Det sagde jeg allerede krystalklart, da vi præsenterede vort udspil i Statsministeriet den 13. november. Alle, der påstår noget andet, taler mod bedre vidende,« skriver Inger Støjberg på Facebook.