Finansminister Bjarne Corydon lagde et usædvanligt politisk pres på DRs generaldirektør, da han sidste måned forsøgte at stoppe et kritisk indslag om regeringens tætte parløb med KL i folkeskole-konflikten.

Det fastslår professor Stig Hjarvard fra medievidenskab på Københavns Universitet overfor BT:

- Det er en højst usædvanlig fremgangsmåde og det er tydeligvis meget magtpåliggende for ministeren, at få gjort noget ved sagen. Det vidner om, at ministeren prøver at lægge politisk pres på DR, når man ligefrem forlanger et indslag taget af - eller dementeret, siger professor Stig Hjarvard til BT, om finansminister Bjarne Corydons usædvanlige skridt.

D. 18. marts klagede finansministeren Corydon direkte til Danmarks Radios generaldirektør Maria Rørby Rønn, og bad hende personligt gribe ind overfor TV-Avisens folk på '21-Søndag'.
  
I DRs indslag fremgår det, at regeringens topministre, topfolk i Kommunernes Landsforening (KL), samt departementscheferne for stats- og finansministerium havde afholdt et 'diskret' topmøde, forud for lærernes forhandlinger med KL.Indslaget rammer lige på regeringens ømme tå. For hvis det viser sig, at udfaldet af de kommende overenskomstforhandlinger er aftalt på forhånd mellem KL og regeringen, er det et anslag mod 'den danske model', hvor parterne selv forhandler vilkårerne i overenskomsten. Uden indblanding fra regeringen. 

I indslaget siger to fremtrædende arbejdsmarkedsforskere lige præcis dét, og vurderer, at der er mange ting, der tyder på, at der er tale om aftalt spil mellem regeringen og KL.
 
Corydon klager over fem punkter i indslaget til DR, blandt andet at de to forskere er klippet 'tendentiøst'. Altså til den ene parts (Lærerforeningens) fordel.

Han klager over, at der er faktuelle fejl, at Corydon ikke kommer ordentlig til orde, at der bliver manipuleret, og den måde der bruges anonyme kilder på.
 
BT har fået aktindsigt i selve klagen samt DRs svar til Bjarne Corydon, og svaret på de alvorlige anklager, er nærmest en våd klud i ansigtet på finansministeren:
    
Selvom Corydons kommunikationschef har stilet klagen direkte til DRs øverste chef, Maria Rørby Rønn, er det ikke generaldirektøren selv, der svarer den magtfulde minister. 

Det overlader hun til redaktionschef Sandy French på TV-Avisen, der over fem afsnit piller Corydons klage fra hinanden, og afviser beskyldningerne som grundløse.

Kun på et enkelt delpunkt, får Corydon en lille rettelse. Nemlig en speak som DR medgiver godt kunne være mere præcis, og derfor nu har præciseret den på DRs 'fejl og fakta-side'.

Speaken lyder oprindeligt; 'Bjarne Corydon ser på de samme papirer med helt andre øjne'. Den er nu ændret til: 'Bjarne Corydon ser på sagen med helt andre øjne'.  

BT har bedt professor Stig Hjarvard vurdere, hvad Corydon og finansministeriet får ud af klagen, der er fem sider lang:
     . 
- De får ikke meget ud af deres klage. De bliver afvist på samtlige punkter, bortset fra en kosmetisk ændring et enkelt sted, hvor de får delvist medhold. Det har givetvis ikke stillet dem tilfreds, vurderer Stig Hjarvard:

- Det er ganske usædvanligt for en minister, at gå så langt som til at skrive en fem siders lang klage direkte til DRs generaldirektør. Han har selvfølgelig også krav på at blive behandlet ordentligt som andre kilder, men det er meget vigtigt, at regeringens medlemmer ikke kan lægge massivt pres på Danmarks Radio, der skal fremstå helt uafhængig. Både af regering, statsmagt og i øvrigt alle andre store institutioner og firmaer, siger professor Stig Hjarvard, der er professor i medievidenskab på Københavns Universitet.
     
Men i Finansministeriet er Bjarne Corydon og hans kommunikationschef, vrede over DRs klare afvisning:

- Vi er selvfølgelig tilfredse med, at DR retter deres indslag på et enkelt punkt, men vi fastholder vores kritik, siger Nikolaj Sommer til BT.
 
Hvad siger du til, at det opfattes som politisk pres mod DR fra jeres side?
    
- Vi finder det helt naturligt, at finansministeriet kan klage, når vi ikke synes de indgåede aftaler overholdes, og at der er faktuelle fejl. Det må vi naturligvis have mulighed for at påtale.

I har stadig mulighed for at klage til Pressenævnet eller seernes redaktør på DR. Vil I så gå videre med sagen?
  
- Det har jeg ingen kommentar til, siger Corydons kommunikationschef Nikolaj Sommer.