Villy Søvndal "skræmte" Pia Kjærsgaard og ophidsede Lars Løkke Rasmussen med barske angreb i partilederrunde.

SF's formand Villy Søvndal er hårdt presset i meningsmålinger, og det kan være årsagen til, at han gik i offensiven, da DR to dage før valget tirsdag aften holdt sin sidste partilederrunde inden valget.

I en koncertsal fyldt med 1800 vælgere, der kom med højlydte bifald, når partilederne satte stød ind, anklagede Villy Søvndal Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard for at tale usandt og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for at have et medansvar for at kræftpatienter dør.Villy Søvndal angreb i første omgang Pia Kjærsgaard, da hun sagde, at de 37.000 danskere, som mister retten til efterløn, vil kunne få seniorførtidspension, hvis de er nedslidte.

- Pia taler usandt. Jeg står her med et svar for Folketingets arbejdsmarkedsudvalg, som har spurgt den statsminister, du støtter, om, hvor mange af de 37.000 mennesker, som vil være berettiget til en seniorførtidspension, sagde Villy Søvndal.

- Regeringen svarer, at det kun er 2000 mennesker, altså hver 18., så lad være med at bilde folk ind, at de har den ret. Det er noget pjat Pia, sagde Villy Søvndal, inden Pia Kjærsgaard afbrød:

- Du ser enormt truende ud pas lige på, lød det, mens Villy Søvndal viftede med papiret ved siden af hende.

Hun fik dog ikke lov til at svare på angrebet, da værten Kim Bildsø gav ordet videre til Anders Samuelsen fra Liberal Alliance.

SF's leder gik også hårdt til statsminister Lars Løkke Rasmussen, som han klandrede for et medansvar for en døende kræftpatients skæbne, som TV2 Nyhederne havde oprullet. Søvndal sagde ikke direkte, at Løkke personligt har et ansvar, men understregede:

- Men når man har siddet på magten og klattet penge væk på privathospitaler på grund af ideologi, så har man også et ansvar, sagde Søvndal.

Det fik for alvor ophidset Lars Løkke Rasmussen, som fastslog, at han kun har været optaget af, er at lave et bedre sundhedsvæsen:

- Derfor skal jeg ikke beskyldes for at slå mennesker ihjel, sagde statsministeren.

Han tog en artikel frem fra Dagen s Medicin med overskriften "Rød blok tvunget til overbudspolitik". Ifølge Lars Løkke Rasmussen er hospitalsvæsnet blevet bedre på alle parametre under VK-regeringen.

Det fik Helle Thorning-Schmidt (S) til at replicere:

- Ja sundhedsvæsnet er blevet bedre. Det manglede da også bare, når man har haft ti år til at forbedre det i.

Hvad synes du om aftenens debat? Deltag i debatten herunder/ritzau/