Lars Barfoed går som en anden pokerspiller ’all in’ på Frederiksberg. Taber K borgmesterposten, udsløser det et landspolitisk jordskælv for partiet.
Lars Barfoed går som en anden pokerspiller ’all in’ på Frederiksberg. Taber K borgmesterposten, udsløser det et landspolitisk jordskælv for partiet. Foto: Torkil Adsersen

Her vil et nederlag være altødelæggende

Giftig boligsag kan true Barfoeds konservative højborg på Frederiksberg, siger valgforsker.

Mens vælgerne flygter fra De Konservatives højborg på Frederiksberg, har partiformand Lars Barfoed opbygget et usædvanlig stærkt netværk i by­delen.

Han har netop flyttet sin bopæl fra Kokkedal til Frederiksberg, hvor han også afløser Per Stig Møller som kredsens folketingskandidat.

Med gode venners hjælp satser Lars Barfoed hele butikken for at holde Frederiksberg som konservativ bastion, men det er højt spil, siger valgforsker og lektor Robert Klemmensen, der selv bor på Frederiksberg og kender de lokale politiske forhold.

Konspirationsteorier i højborgen

Frederiksberg har haft uafbrudt konservativt styre siden 1909. Senest viste en meningsmåling fra TV2 Lorry, at De Konservative får tæsk og går tilbage fra 39,7 til 28 pct.

- Hvis partiet mister Frederiksberg, vil det få landspolitiske konsekvenser. Det vil være ødelæggende for De Konservatives selvforståelse og sætte spørgsmålstegn ved partiets relevans, siger Robert Klemmensen.

Han vurderer, at den verserende boligsag, der rejser en giftig mistanke om vennetjenester og fusk med ventelisten, kan komme til at spille en rolle i den kommunale valgkamp. Den ligger kun ni måneder ude i fremtiden.

- Det er noget folk taler om, siger han.Robert Klemmensen vurderer også, at sammenfiltringen af de konservative kasketter i byrådet, vælgerforeningen og Frederiksberg Boligfond skaber en grobund for allehånde konspirationsteorier.

- Fordi man har haft magten så længe, er man fedtet ind i alle mulige interesser på kryds og tværs, siger han.

Vennerne rykker sammen

Persongalleriet omkring Lars Barfoed er så tæt, at det minder om et spindelvæv. I virkeligheden kan adskillige personer have givet ham tippet om, at han i stilhed kunne få en af Frederiksberg Boligfonds nyrenoverede lejligheder.

Vælgerforeningens formand, Claus Wagenblast-Franck, er bestyrelsesmedlem i Frederiksberg Boligfond.

Boligfondens formand, Alfred Grinderslev, er selv konservativ og har været ekstern statsautoriseret revisor for De Konservative i næsten 30 år. Men han er ikke politisk udpeget til posten som formand for fonden og mener, at det er uretfærdigt at skyde ham politiske motiver i skoene.

Lars Barfoeds egen højre hånd, generalsekretær Martin Dahl, har tidligere været lokalformand på Frederiksberg. Han stod såvel i 2001 og 2005 i spidsen for borgmester Mads Lebechs valgkampe, der gav K absolut flertal.

Og endelig er der den konservative rådmand Pernille Høxbro. Hun er advokat og deler kontor i Dahlerupsgade med administrationsselskabet PrivatBo, der står for udlejningen af boligfondens 2.500 boliger.

S graver stridsøksen op

Affæren har fået Socialdemokraterne på Frederiksberg til at vejre morgenluft.

Viceborgmester Katrine Lester har bedt om at få en redegørelse om sagen, og den forventer hun ligger på hendes bord mandag.- Man har opretholdt en praksis, hvor man nægter at skrive folk op til en lejlighed og samtidig undlader at slå lejlighederne op på nettet. På den måde kan man holde lejligheder i baghånden til vennerne, uden at det bliver opdaget, siger hun.

Hendes partifælle Ali Maktabi er kommunens repræsentant i boligfondens bestyrelse. Tidligere på ugen krævede han Alfred Gringerslevs afgang, og siden har de to ikke talt sammen.

- Jeg kan umuligt have tillid til ham, når han har gået bag om ryggen på bestyrelsen, som han har gjort i denne sag. Det er meget vigtigt, at en sag med en VIP-person runder bestyrelsen, så vi andre får mulighed for at komme med indsigelse. I stedet gemmer han sig og svarer ikke på mine henvendelser, siger han.

Spis brød til

Men De Radikale, der sidder med nøglen til magten på Frederiksberg, opfordrer kritikerne til at spise brød til.

Ifølge rådmand Morten Jung (R) må hele bestyrelsen sidde med røde ører.

- Man har så travlt med at pege fingre ad andre. Men noget tyder på, at bestyrelsen heller ikke selv har været tilstrækkeligt vågne og sikret sig, at der har været klare regler for, hvordan de dyre lejligheder skal fordeles, siger han.

Billedtekst rettet. Claus Wagenblast-Franck, er ikke næstformand i Frederiksberg Boligfond, men bestyrelsesmedlem.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.