Den konservative partiformand går nu skarpt i rette med Liberal Alliances holdning til en kommende kontanthjælpsreform.

Liberal Alliances arbejdsmarkedsordfører, Joachim B. Olsen sagde til BT torsdag, at partiet ønsker, at kontanthjælpen for alle skal sættes ned til 6.700 kr, som svarer til unge-ydelsen. Partiet mener, at en enlig forsørger med et barn skal have et rådighedsbeløb på 6000 kr om måneden efter skat, samt udgifter til husleje, varme og el.

Men det er Lars Barfoed (K) ikke enig i.

- Liberal Alliance vil markant nedsætte alle kontanthjælpsydelser og det er komplet socialt uansvarligt at gå så langt. Vi skal sørge ordentligt for de udsatte medborgere, der har det svært. Det går ikke, at vi bomber vores sociale system tilbage til stenalderen, siger Lars Barfoed og uddyber:

Vi vil gerne nedsætte kontanthjælpen, der hvor det ikke kan betale sig at arbejde. Vi mener for eksempel, at vi skal genindføre kontanthjælpsloftet, som regeringen har afskaffet. Vi vil genindføre starthjælpen, som regeringen har afskaffet. Og så der skal være mere tilskyndelse i kontanthjælpssystemet.

- Men vi skal være et socialt ansvarligt samfund, hvor vi tager hånd om de svageste. Det har Liberal Alliance ingen forståelse for, når de kan fremsætte så drastiske forslag, som de gør her, siger Barfoed.

DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN


- Vores udspil er klart, at vi skal sikre de unge motivationen til at tage et arbejde. Der er alt for mange unge, for hvem det ikke kan betale sig at tage et arbejde. Derfor skal vi have nedsat ydelsen til de unge til SU-niveauet.
De Konservative vil også skabe bedre tilskyndelse i kommunerne til at få folk i arbejde. Måske er der nogen, som vi ikke hjælper godt nok til at blive arbejdsmarkedsparate i dag. - Helt grundlæggende tror jeg, at vi har det problem, at vi mangler tilskyndelse til at få folk i arbejde. Der er alt for mange virksomheder, der søger arbejdskraft og ikke får den. Det kan jo ikke være rigtigt. Der må være et problem i hele det offentlige arbejdsmarkedssystem, siden vi ikke kan tilbyde virksomhederne de medarbejdere, som de har brug for, siger Barfoed.

Lars Barfoeds kritik preller ikke overraskende fuldstændig af på Joachim B. Olsen (LA).

- Hvis Barfoed mener, at det er socialt uansvarligt at en kontanthjælpsmodtager med et barn har 6.183 kr til rådighed, når der er betalt for husleje, varme, el og daginstitution, så har vi bare ikke samme opfattelse af, hvad der er socialt ansvarligt, siger Joachim B. Olsen.

- Vi fremsætter et forslag, hvor vi ligger på samme niveau som i Sverige, som jeg betragter som et velfærdssamfund. Dermed er det også socialt ansvarligt.

- Jeg synes, det er ærgerligt, at De Konservative er et parti, der godt kan lide at holde flotte skåltaler om at det skal kunne betale sig at arbejde, men når der skal handles i virkeligheden, så falder de til jorden med et brag. De har et utroligt mangel på politisk mod. Når det kommer til konkret handling, så skal de først tale med storebror i Venstre. Det, synes jeg, er utrolig ærgerligt, siger Joachim B. Olsen.

Forhandlingerne om en ny kontanthjælpsreform ventes at gå i gang i løbet af de nærmeste uger.

Har Lars Barfoed ret i sin kritik af Liberal Alliance?

Deltag i debatten herunder. De bedste indlæg bliver bragt i BT lørdag