En muslimsk forening har mæglet en fredsaftale på plads mellem to københavnske bander, men det er dybt problematisk, mener en socialdemokratisk lokalpolitiker.

Det lyder umiddelbart positivt, at to københavnske bander har indgået en fredsaftale efter et forsoningsmøde i foreningen Viden Om Islam (VIOMIS), men det er det langt fra, mener Lars Aslan Rasmussen (S) fra Københavns Borgerrepræsentation.

Han kalder det en »religiøs aftale« og mener, at fredsaftalen og dens omstændigheder minder om måden, som man ordner tingene på i mafiaen.

- Det er en aftale, der er lavet på baggrund af religion, og det er dybt bekymrende, hvis man skal til at lave fredsaftaler på grund af folks religiøse overbevisninger, og hvis de er lavet af religiøse mennesker i stedet for af politiet og gademedarbejdere, der er uddannede til det, siger Lars Aslan Rasmussen.

- Vi ved heller ikke, om fredsaftalen faktisk har noget på sig, og desuden er der ingen grund til at give de her folk en legitimitet ved at gøre dem til små krigsherrer, som man har gjort ved, at de skal op og give hinanden hånden, spise middag sammen og bede sammen. Det er kriminelle folk, og det handler om at få folk ud af det kriminelle miljø og ikke gøre lederne til helte, siger han.

Fredsmødet fandt ifølge Radio24syv sted tirsdag aften og havde angiveligt deltagelse af flere ledende figurer fra Nørrebro-banderne fra Blågårds Plads og Mjølnerparken, heriblandt »Store A« og »Lille A«, som er de øverste i hierarkiet i Blågårds Plads-banden.

- Aftalen har været undervejs i over et års tid. Den betyder, at folk fra Blågårds Plads igen kan færdes i Mjølnerparken, og omvendt, uden at frygte noget, siger Alexander Chebil, der er bestyrelsesmedlem i VIOMIS og var til stede ved fredsmødet tirsdag aften, til Radio24syv.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Alexander Chebil til den socialdemokratiske kritik. Chebil påpeger dog overfor Radio24syv, at enkelte grupperinger og mindre fraktioner med tilknytning til rockergrupperne ikke respekterer aftalen, og lige netop det er et stort problem, mener Lars Aslan Rasmussen:

- Det skal ses i en helhed og ikke kun i forhold til to indvandrerbander, men også i forhold til rockere og andre kriminelle, og der skal vi huske på, at vi i Danmark jo faktisk har ret lav kriminalitet - netop fordi vi ikke koncentrerer os om folks religion, men om hvem de er som personer.

- Det er problematisk, hvis man går ind på baggrund af folks religion og bruger det til at lave en fredsaftale. Jeg mindes ikke nogen historiske eksempler på, at man i Danmark har lavet fred på baggrund af folks religion, eller hvor religiøse foreninger står bag, siger S-politikeren.

Københavns Politis særlige bandeenhed, Task Force Øst, vil ikke kommentere fredsaftalen mellem bandegrupperingerne på Nørrebro.