Lars Løkke Rasmussen må lægge afstand til Inger Støjbergs gentagne 'småracistiske' udtalelser.

Det mener Kåre Traberg Smidt, som er folketingskandidat for Venstre. Han er blevet så vred over det, han ser som Inger Støjbergs gentagne udfald mod indvandrere og flygtninge, at han opfordrer partifællen til at melde sig ind i Dansk Folkeparti.

»Hvis Inger Støjberg gentagne kommer med den slags udtalelser, så bør hun alvorligt overveje om hun tilhører et andet parti,« siger han til BT.

Meldingen kommer efter, at Støjberg har skabt en bølge af debat ved at fortælle om indvandrerdregne, der larmede i en biograf. Hun har mødt opbakning fra mange sider ved at fortælle om oplevelsen, men også kritik for at fremstå generaliserede.

Nu siger Kåre Traberg Smidt, 42-årig forsvarsadvokat med speciale i menneskerettigheder og flygningesager, at Støjbergs udtalelser er udtryk for en usympatisk strategi i Venstre, der går ud på at kapre stemmer fra Dansk Folkeparti, eller forhindre Venstre-vælgere i at gå over til DF:

»Jeg forstår godt, hvad det er de (ledelsen i Venstre. Red.) gør. De har gang i en strategisk overvejelse, hvor de lefler for DF-vælgere, og forsøger på den måde, at lukke en flanke til DF (Dansk Folkeparti). Den slags ting bør dansk politik se sig for gode til. Det giver kun en kortvarig effekt, for det er det lange træk, der gør et parti. Det er det, der giver idealisme. Og det hjælper ikke at score billige point at hakke på små indvandrerdrenge, der ikke kan svare igen. Eller generalisere overfor indvandrer og flygtninge,« siger Kåre Traberg Smidt til BT.

Sidste gang han gik i kødet på sin parti-kollega var i november sidste år, da Støjberg opfordrede regeringen til at ændre reglerne, så Dansk Flygtningehjælp blev sat udenfor indflydelse i Flygtningenævnet.

»Endnu en sort dag for Danmark. Snart ikke flere mulige overbud i flygtningedebatten? Inger kører bare derud af. Hvem skal stoppe hende?«, skrev Kåre Traberg på sin Facebook-profil.

»Nu er hun efterhånden kommet med den slags udtalelser tre-fire gange i løbet af et år. Tilbage i august udtalte hun også, at der skulle være forskel på kristne og muslimer. Det hører overhovedet ikke hjemme i Venstre. Det gør det bare ikke.« siger Traberg.

Har du talt med Inger Støjberg om alt det her, eller går I i en lang bue udenom hinanden?

»Så sent som i dag sagde hun nej til at stille op til debat med mig på TV2-News. Jeg fik pludselig at vide, at hun ikke kunne. Jeg ved ikke hvorfor, og du får mig ikke til at sige, at hun ikke tør.«

Du har kaldt hende små-racistisk i en tweet?

»Jeg vil i hvert fald sige, at jeg anser hendes udtalelser for at være småracistiske, om hun selv er det, ved jeg ikke, for jeg kender hende ikke personligt.«

»Men jeg tror faktisk, at det her er mere strategi end det er personlige holdninger, for jeg kan ikke forestille mig, at man i Venstre render rundt med den slags holdninger. Så det er en ledelsesbeslutning at man siger de ting, og det bryder jeg mig ikke om. Man skal drive partiet som et ordentligt voksent foretagende, så vil danskerne også reagere med respekt.«

Det lyder som om du vil have Lars Løkke til at lægge afstand til Støjberg?

»Jeg vil meget gerne have, at han fortæller os, hvor linjen skal ligge. Han har før sagt, at Ingers udtalelser må stå for hendes egen regning. Det må han gøre igen, så der er rene linjer.«

Er du sikker på, at det ikke er dig, der bør skifte parti?

»Ja, for Venstre har aldrig været et parti med småracistiske holdninger,« siger Kåre Traberg Smidt til BT.