Regionsrådet i Region Syddanmark valgte i denne uge at politianmelde Carl Holst, og én ting står nu krystalklart: Den tidligere regionskonge løb tør for venner.

Carl Holst. For bare et halvt år siden regionskonge. I dag en politisk paria, som ingen vil lege med.

I tirsdags kulminerede så nedturen for den blonde Venstre-politiker, da 40 ud af 41 af hans tidligere kolleger i Region Syddanmark valgte at politianmelde Carl Holst for ulovligt at have brugt sin regionsbetalte spindoktor til at føre folketingsvalgkamp.


Selv vennerne i hans eget parti Venstre valgte at gå med til at politianmelde Carl Holst i kølvandet på en lang række møgsager, der har klæbet til ham nærmest fra den dag han blev forsvarsminister i juni 2015. Den totale nedtur.

Havde historien været skrevet for et år siden, havde den handlet om, at Carl Holst var en ferm politisk håndværker, der skabte resultater, og som i mange år havde nydt vælgernes opbakning. 94.147 personlige stemmer fik han ved regionsvalget i 2013. En succeshistorie.

BT har på den baggrund forsøgt at finde svaret på, hvorfor Carl Holst i dag står helt alene i den politiske verden.

Gemt i fortiden

Udover det åbenlyse - at de mange møgsager har slidt på hans politiske kapital - så ligger svaret gemt i fortiden.

BT har talt med flere kilder i regionen, som fortæller, at Carl Holst ikke havde venner, da det gjaldt. Måske lige med undtagelse af den tidligere sundhedsdirektør Jens Elkjær, som Carl Holst ser privat. Det var også ham, der holdt tale til hans afskedsreception. Jens Elkjær er nu fyret, fordi han var fedtet for meget ind i Carl Holsts møgsager.

Til gengæld har han mange fjender, og det skyldes ikke mindst personen Carl Holst. Lige så dygtig og målrettet en politiker, han er, lige så arrogant, bedrevidende, temperamentsfuld, og skånselsløs kan han være. En kilde fortæller, hvordan Carl Holst gennem årene jævnligt har ydmyget andre regionsrådsmedlemmer i andres påhør.

Kilden fortæller, hvordan almindelige møder kunne blive ved og ved, fordi Carl Holst, hvis der blev stillet spørgsmål til ham, undlod at svare. I stedet blev han meget personlig.

»Hvorfor spørger du til det? Hvad mener du med det? Har du ikke set bilagene på side det og det?,« kunne han finde på at sige i stedet for at svare på spørgsmålene,« siger kilden.

Frygtet

Og når nye, ’grønne’ medlemmer af regionsrådet stillede spørgsmål, som Carl Holst syntes var dumme, så kunne han finde på at ignorere spørgsmålene og henvende sig til gruppeformanden i stedet, fortæller kilden.

»Så sagde han til gruppeformanden, at han eller hun lige skulle fortælle det nye medlem, hvordan det her kører. Og det var på den mest nedladende måde. Altså vi er i et regionsråd. Her kommer man ud af det med hinanden. Det gjaldt bare ikke for Carl Holst. Han var frygtet, så det var ikke alle, der turde sige fra over for ham,« siger kilden.

»Nogle gange sad folk bare og kiggede ned i bordet, når Carl var helt urimelig og bare blev ved og ved.«

Theis Mathiasen, der er regionsrådsmedlem for Dansk Folkeparti, siger:

»Han går efter målet, og han kan også godt tromle folk ned, hvis ikke han kan få sine ting igennem. Måske ikke med alle midler, men han er klar til at være rimelig kontant,« siger Thies Mathiasen til BT.

»Hans kontante stil har givet ham fjender ikke bare inden for egne rækker, men også blandt politiske venner. Og det er også derfor, han er endt i den her suppedas,« siger han.

Andre nuværende og tidligere regionsrådsmedlemmer fortæller lignende historier til BT.

Og det var ikke kun blandt politikerne, at Carl Holst som regionens mest magtfulde mand var frygtet. I en rapport fra advokatfirmaet Kromann Reumert som kom i denne uge, står der sort på hvidt, at medarbejderne frygtede den egenrådige Carl Holst.

Psykisk belastende

Arbejdsmiljøet bliver beskrevet som psykisk belastende ligesom medarbejderne var bange for at blive afskediget. Medarbejderne tæt på Carl Holst var ifølge rapporten ‘generelt bange for at sige fra over for den daværende regionsrådsformand.«

Tillidsrepræsentant i Region Syddanmark Lone Rasmussen genkender billedet af, at medarbejderne var bange for Holst.

»Helt konkret var folk bange for at blive fyret. Så enkelt var det,« siger hun til BT.

En af de helt centrale møgsager for Holst er den, som BT afslørede i september, som handlede om, at Region Syddanmark med fuldt overlæg ændrede fakturaer for at skjule udgifter, som Carl Holst havde haft til taler, der ikke havde med regionen at gøre.

Regionen beordrede i kølvandet på de nye oplysninger en advokatundersøgelse, der viste, at det langtfra var den eneste gang, at Carl Holst fik lavet taler, der ikke havde noget med hans arbejde som regionsrådsformand at gøre.

I rapporten fra Kromann Reumert fremgår det, at administrationen i Region Syddanmark flere gange fik bestillinger på taler af Carl Holst, som de anså for at være i en ‘gråzone’ i forhold til at være en regionsopgave. Men administrationen var bange for at sige fra over for Carl Holst, og når de gjorde det, krævede den tidligere regionsrådsformand talerne udarbejdet alligevel.

Presset til at skrive taler

»Han forlangte, at talerne blev lavet af regionen. Det har været min oplevelse. Jeg har talt med medarbejdere, der var så bange for Carl Holst, at de følte sig presset til at skrive talerne,« siger Lone Rasmussen.

Ifølge Lone Rasmussen har Carl Holsts hårde tone betydet, at hun har måttet flytte medarbejdere væk fra den tidligere regionsrådsformand til et andet sted i organisationen for at sikre, at de stadig kunne være ansat.

En central politisk kilde opsummerer indtrykket af Carl Holst:

»Han er magtfuldkommen, ubehagelig til møderne, han er arrogant, og så har han den der humor, hvor han griner højlydt folk og gør grin med dem. Det er også bemærkelsesværdigt, hvor få der har forsvaret ham i medierne,« siger kilden.

I regionen var det en kendt sag, at Carl Holst var der med det samme, når der skulle klippes en snor over, eller han kunne holde en tale. Men var det en kritisk sag, sendte han bare nogle Venstre-løjtnanter i brechen.

Denne gang har han dog måtte forsvare sig selv. Da det endeligt gjaldt, var de politiske venner der ikke.

Det er ikke lykkedes BT at få en kommentar fra Carl Holst til denne artikel.