Formanden og næstformanden. Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen prøver at holde styr på Venstres landsmøde. Det lykkes næsten.
Formanden og næstformanden. Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen prøver at holde styr på Venstres landsmøde. Det lykkes næsten. Foto: Henning Bagger

Løkke tvunget til at gribe ind

Balladen omkring Jens Rohde på Venstres landsmøde er langt fra den eneste krig, der udkæmpes bag den pæne facaden i Danmarks største parti, Venstre.

På det seneste har formanden Lars Løkke Rasmussen ligefrem været nødt til at bede to fremtrædende Venstre-folk om at lade være med at bekrige hinanden, erfarer bt.dk.

Fremtrædende Venstre-folk slås i det skjulte om magten, om opstillingskredse, om at blive kronprinser og om at spænde ben for konkurrenterne. Sladder og bagtalelse er et yndet våben. Bt.dk har talt med en række velinformerede kilder i forbindelse med denne artikel, men ingen af dem vil citeres med navn.

Folk, der interesserer sig for politik, har ofte det indtryk, at Venstre er mere velfungerende end Socialdemokraterne og De Konservative, hvor fløjkrige og personopgør jævnligt kommer til overfladen, og hvor knive i ryggen ofte er dagens uorden. På en måde er det også rigtigt, for Venstres formandsskift foregår som regel i god ro og orden. Og de er kloge nok til i god tid at udpege arvtageren, så der ikke var tvivl om, at Anders Fogh skulle tage over efter Uffe Ellemann-Jensen, og at Lars Løkke skulle tage over efter Anders Fogh. Men bag den velfungerende facade slås de på livet løs.

Søren Pind, Peter Christensen, Tina Nedergaard og andre yngre Venstre-folk fik sat deres karrierer på stand-by i 2003, da de udsendte Søren Pinds ti liberale teser. Det kunne Anders Fogh ikke lide, og Søren Pinds karriere fik først luft under vingerne igen, da Lars Løkke kom til.

Claus Hjort Frederiksen bedyrede oven i købet i 2008 at ’Søren Pind har taget fejl i syv år’. På det seneste har Claus Hjort dog taget Søren Pind til nåde igen. Han har nok heller ikke rigtig noget valg, for Søren Pind har svunget sig op til at være en af Danmarks allermest interessante politikere.

Søren Pind er også involveret i en anden og meget vigtigere krig - nemlig om hvem, der skal lede partiet, når Lars Løkke en dag giver op.

Venstres næstformand er Kristian Jensen, og han er dermed også angivet som kronprins og arvtager, som Lars Løkke og Anders Fogh har været før ham. Men den slags går ikke stille af. Søren Pind har både en højere profil, og hyldes nu også i Venstre som en blændende taler og ideolog. Også Troels Lund Poulsen spillede med musklerne, før han blev ramt af skattesagen. Da han blev skatteminister i 2010, var han ikke sen til at kritisere forgængeren Kristian Jensen for at være for blødsøden, når der skulle kradses restancer ind.

Til gengæld fik Troels Lund Poulsen ’kærligheden’ at føle, da skattesagen ramte ham. Der hang ’en stank af lig efter ham’, sagde Venstre-kilder til BT dengang. Og det gjorde Lars Løkke virkelig vred. På det næste gruppemøde fik hele gruppen utvetydigt at vide, at Løkke ikke accepterede at man snakkede på den måde om Troels Lund.

Søren Pind og Kristian Jensen er heller ikke vilde med hinanden. På landsmødet i Herning i sidste weekend nøjedes de med at drille hinanden med udseendet. Kristian Jensen gjorde sig morsom på bekostning af Søren Pinds frisure.

- Skægt, lød det fra Pind med henvisning til Jensens skægstubbe.

Men konkurrencen stikker meget dybere. Og bt.dk erfarer, at Lars Løkke Rasmussen har talt med dem begge og forklaret dem at de skal opføre sig ordentligt og droppe den skadelige rivalisering.

Det skulle i øvrigt også have hjulpet. De to Venstre-løver har angiveligt snakket sammen om det og blevet enige om en våbenstilstand. Der er dog ingen tvivl om, at Kristian Jensen stadig står til at blive Venstres formand efter Lars Løkke. Han har også et kæmpe netværk i baglandet. Men der kan være lang tid til. Først venter alle på næste valg, som man forventer at Lars Løkke vil vinde. Så vil han være statsminister i mindst tre år, måske meget længere. Og meget kan ske på otte-ti år. Men kender man Venstre ret, vil det nok ske i god ro og orden. I hvert fald på overfladen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.