Enhedslisten har lært en masse af at være parlamentarisk grundlag for Helle Thorning-Schmidts S-ledede regering fra 2011 til 2015.

De begik fejl dengang, som de ikke vil begå igen. For eksempel mener de nu, at de burde have væltet Thorning-regeringen – enten på grund af skatteaftalen i 2012 eller salget af Dong til Goldman Sachs.

De vil forhindre, at det sker igen, ved at kræve klare indrømmelser af Mette Frederiksen – allerede inden hun skriver 'statsminister' på visitkortet.

»Hvis det bliver Helle Thorning om igen, får Mette Frederiksen ikke vores støtte. Så må man se sig om efter en anden, der kan danne regering. Eller udskrive nyvalg,« lyder det temmelig krigerisk fra Enhedslistens politiske ordfører og statsministerkandidat, Pernille Skipper.

Hun ser fredelig og imødekommende ud, men det skal man ikke lade sig narre af. Enhedslisten er virkelig utilfreds med, hvad de stod model til under Thorning. Det var faktisk værre end den efterfølgende Løkke-regering, mener partiet.

»Mette Frederiksen skal for det første gå i forhandlinger med os, inden vi kan pege på hende som statsminister. Vi vil være sikre på, at der kommer en positiv og mærkbar forandring ud af, at hun bliver statsminister. Og vi vil have indrømmelser, inden vi peger på hende,« siger Pernille Skipper, der tydeligvis også er skuffet over SF's indsats dengang.

»Da Socialdemokratiet sad i regering sidst med De Radikale og SF, gik det i den forkerte retning på flere afgørende punkter: De fattige blev fattigere, de rige blev rigere, Dong blev solgt, lærerne blev lockoutet, skoledagen blev forlænget, og selskabsskatter lettet. Det var næsten værre, end hvad vi har set under Løkke. Og jeg kan ikke forstå, hvorfor SF prøver at gentage fiaskoen fra sidst ved at ville med i regering.«

»Det vil vi ikke finde os i igen. Der kan komme et punkt, hvor vi siger, at så sidder Mette Frederiksen ikke på vores stemmer.«

Enhedslisten har ikke bestemte punkter, der er alt eller intet. Men de forlanger at se et samlet politisk billede, der går i deres retning. Og de forhandlinger kan tage uger eller måneder – ligesom for nylig i Sverige. Enhedslisten har god tid.

»Vi kommer til forhandlingerne med en række ønsker og krav. Vi skal have et ordentligt velfærdssamfund og grøn omstilling, der er socialt balanceret, samt mere lighed og tryghed. Fattigdomsydelserne skal afskaffes, vi skal have kvoteflygtninge igen og gøre noget for børnene på Sjælsmark.«

»Det kan tage kort tid eller lang tid. I sidste ende handler det om, om vi synes, vi er på vej mod forbedringer af velfærdssamfundet. Eller om vi er på vej ind i noget som Thorning-regeringen. Hvis det er noget ligesom Thorning-regeringen, må hun finde sit flertal et andet sted. Eller også må en anden gøre forsøget, eller der må udskrives nyvalg. Hun kan i hvert fald ikke regere på vores mandater så. Vi vil også undersøge, om der er mulighed for at få en statsminister til venstre for Socialdemokratiet, f.eks. mig selv.«

»Fattigdomsydelsernes afskaffelse er en vigtig markør. Det er kontanthjælpsloftet, 225-timersreglen og integrationsydelsen, der nu hedder hjemsendelsesydelsen. Det er svært at forestille sig, at vi kan blive enige, hvis der ikke gøres noget ved det,« siger Pernille Skipper.