Det gav enormt stor opmærksomhed, da udenrigsminister Jeppe Kofod tirsdag formiddag kunne præsentere en ny aftale om at få undersøgt mulig hjemsendelse af danske børn i Syrien.

Et af regeringens støttepartier og aftalepartnere tror dog ikke på, at det kan lade sig gøre.

I aftalen står ret klart formuleret, at embedsmænd i en såkaldt taskforce senest 15. maj får undersøgt om danske børn i de syriske lejre kan evakueres, uden deres forældre kommer med til Danmark.

Men Radikale Venstres næstformand, Martin Lidegaard, tvivler rigtig meget på, at det er muligt.

Dokumentation: Her ses Martin Lidegaards svar på spørgsmål på Facebook i går, efter aftalen med regeringen var indgået med Radikale Venstre som et af støttepartierne. 
Dokumentation: Her ses Martin Lidegaards svar på spørgsmål på Facebook i går, efter aftalen med regeringen var indgået med Radikale Venstre som et af støttepartierne. 
Vis mere

Han forventer faktisk, at mødrene skal med.

'Jeg forventer, at mødrene ender med at komme med, fordi andet ikke er juridisk muligt. Og det vil vi kæmpe for,' skrev Martin Lidegaard i en kommentar i en debat på Facebook, efter aftalen tirsdag var præsenteret.

Netop Radikale Venstre er sammen med Venstre, SF, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance med i regeringens aftale om at undersøge mulighederne for at få børnene til Danmark uden forældrene.

Alligevel forventer Martin Lidegaard altså, at undersøgelsen ender med, at mødrene alligevel skal med til Danmark.

Den melding skaber røre på Christiansborg.

»De giver falske forhåbninger om, at alle børnene kan komme til Danmark. Også hvis deres mødre skal med. Men det er slet ikke aftalen. Vi vil ikke være med til, at der kommer bare en af mødrene med til Danmark, og det står heller ikke i aftalen,« siger Naser Khader, der er retsordfører for Det Konservative Folkeparti, som også er med i aftalen.

Han kalder det at »gamble med danskernes sikkerhed« at lade mødrene tage med børnene til Danmark.

»Det skal individuelt undersøges om en håndfuld børn, der har brug for særlig hjælp, kan komme til Danmark uden nogen forældre, og det skal ske frivilligt,« siger Naser Khader og tilføjer:

Naser Khader er retsordfører for Det Konservative Folkeparti.
Naser Khader er retsordfører for Det Konservative Folkeparti. Foto: Sarah Christine Nørgaard
Vis mere

»Vi vil ikke tvinge nogen børn til Danmark. Og vi er ude af aftalen, hvis mødrene skal med børnene til Danmark. Vi vil ikke gamble med danskernes sikkerhed.«

Så faktum er altså, at der er ret stor uenighed mellem aftaleparterne om, hvad der skal ske med børnene, hvis deres mødre er nødt til at rejse med tilbage til Danmark.

B.T. forsøgte i går at få kommentar fra Martin Lidegaard til Radikale Venstres medvirken til aftalen.

Men han ringede aldrig tilbage.