Arkivfoto
Arkivfoto Foto: CLAUS FISKER
- Vi har arvet et embedsapparat, der i ti år blev kørt af de borgerlige. Vi kommer ind med friske øjne og siger: 'Hvorfor skal tingene køre på den måde?' Vi tør godt gå ind og sætte os i regeringsstolene og sige: 'Jeg er da ligeglad med, at du er departementschef. Det er mig, der er minister. Gå væk.'

Sådan sagde miljøminister, Ida Auken (SF) på SFs landsmøde i april 2012, skriver Altinget.dk

Nu går Ida Aukens departementschef, Marianne Thyrring så. Med øjeblikkelig virkning.

En departementschef er den administrative leder af et ministerium. Ministeren varetager den politiske ledelse. Grænsen mellem de to områder har altid været genstand for særlig opmærksomhed.

Marianne Thyrring har været departementschef i Miljøministeriet siden 2007, hvor det var den konservative miljøminister, Connie Hedegaard, der sad for bordenden.

Thyrring bliver på den ene side beskrevet som en vellidt, anderledes og personlig leder.

På den anden side antydes det, at Ida Auken ikke har været tilfreds.Hun har meget store ambitioner i forhold til den grønne omstilling og det gælder også i ministeriet, har Auken påpeget.

Det er Margrethe Vestager (R), der på vegne af Regeringens Udnævnelses- og Organisationsudvalg har bedt Marianne Thyrring om at rejse rundt i landet det kommende halve år og 'tage temperaturen på det lokale demokrati efter strukturreformen'.

Og det var øjensynligt ikke den karrierevej, Marianne Thyrring selv havde set komme.

- Nej, jeg har ikke selv søgt væk. Når man er embedsmand, så løser man den opgave, som man bliver sat til, og jeg er blevet spurgt, om jeg kan løse denne opgave. Og det har jeg selvfølgelig sagt ja til, siger Marianne Thyrring til Altinget.dk.

Er det frivilligt?

- Når man som embedsmand får at vide, at man gerne vil have, at du løser denne opgave, så er man en mærkelig embedsmand, hvis man siger nej. Man gør det, som man får besked på, siger hun til Altinget.dk.

Det er regeringens Udnævnelses- og Organisationsudvalg, som ansætter og fyrer departementschefer. Udvalget består af Margrethe Vestager(R), Helle Thorning-Schmidt (S), Anette Vilhelmsen (SF) og Bjarne Corydon (S).

Marianne Thyrring skal afslutte sin undersøgelse af demokratiet i juni 2013.

Det har endnu ikke været muligt for BT at få en kommentar fra Ida Auken, men i en skriftlig pressemeddelelse til altinget.dk, skriver hun:

'Lokalt demokrati er afgørende for folkestyret, og jeg ønsker Marianne alt held og lykke med den vigtige opgave. Nu skal vi have fundet en departementschef, der kan være med til at løfte den grønne omstilling og gøre Miljøministeriet endnu stærkere, end det er i dag'.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.