Den 58-årige SF'er Pernille Frahm, der er uddannet folkeskolelærer, har søgt stribevis af job, siden hun stoppede i Folketinget i 2011. Men ligesom en række andre tidligere politikere, har hun måttet sande, at det er svært at finde almindeligt arbejde efter en politisk karriere

Netavisen, Altinget, har undersøgt, hvordan det er gået de 26 politikere, der ikke blev genvalgt til Folketinget ved valget i 2011. Efter 16 måneder er det kun 10 af dem, der er i beskæftigelse.

LÆS OGSÅ: Kun få vragede politikere har fået job




- Jeg har søgt rigtig mange job siden jeg røg ud af Folketinget i 2011. Men jeg må indrømme, at jeg ikke har søgt job det sidste halve eller trekvarte år. Jeg er jo en af de dyreste lærere, man kan få, fordi jeg har været i lærer i næsten tyve år, siger Pernille Frahm.

Hendes læreruddannelse er 35 år gammel. Hun tog liniefag i musik og biologi, men har kun undervist i dansk, matematik og engelsk og passer ikke ret godt sammen med nutidens krav om, at lærere skal undervise i deres liniefag.

- Men jeg er også helt sikker på, at det har haft en betydning, at jeg har været politiker. Det har jeg hørt fra flere andre. Folk tvivler simpelthen på, om man kan andet end at være politiker. De tror, at man er sådan en, der vil blande sig i alt og skændes, siger Pernille Frahm.

I starten søgte hun kun lærerjob, men efterhånden søgte hun også administrative mellemleder-stillinger. Det hjalp ikke.

I dag er hun på såkaldt eftervederlag fra Folketinget, hvor hun får løn som folketingsmedlem i op til 24 måneder.

Hun bruger tiden på frivilligt arbejde i Røde Kors, hvor hun blandt andet yder lektiehjælp og laver et stykke arbejde for kurdere. Derudover deltager hun aktivt i samfundsdebatten, blandt andet som blogger.

- Jeg har det helt vildt godt, men jeg tror ikke på, at jeg får et lønnet arbejde igen. Jeg ved godt, at jeg er helt vildt privilegeret. Derfor synes jeg også, at jeg skylder at give noget tilbage, siger Pernille Frahm.

Hvad er dit drømmescenarie for fremtiden?

- Det ved jeg ikke. Lige nu har jeg det godt, og jeg har altid været god til at tilpasse mig. Hvis jeg var ti år yngre, ville det være helt forfærdeligt ikke at have udsigt til et job. Men jeg kan se frem til snart at gå på efterløn, og jeg har altid være god til at tilpasse mig.

- Men jeg synes, at vi har et problem, hvis man ikke som politiker kan gå ud at få et job, når man ikke længere sidder i Folketinget. Hvis jeg havde været offentlig ansat havde jeg haft ret til orlov, men det var ikke en mulighed for mig, fordi jeg kun havde været ansat to måneder, da jeg blev valgt til Folketinget.

Hvad tror du, man kan man gøre ved det?

- Det synes jeg er svært. Men det undrer mig , at det er sådan. Jeg ved hvilke kompetencer, der bliver efterspurgt i både det offentlige og på det private arbejdsmarked. Jeg har samtidig et netværk, der siger spar to, og jeg kan ikke se pointen i ikke at udnytte de kompetencer.

- Det er ikke piveri, men jeg undrer mig bare. Politikere er vant til at overskue enorme stofmængder, vant til at holde mange bolde i luften og kan hurtigt få et møde stand med folk, som andre skal kæmpe længe for at opnå.

- I USA skriver folk på deres CV, at de har hjulpet Obama i valgkampen. Det er noget, de er stolte af og noget, der bliver sat pris på. Sådan er det fandme ikke i Danmark. Der er ikke nogen, der skriver på deres CV at de har hjulpet Pernille Frahm i valgkampen, griner Pernille Frahm.

Men den politiske interesse er helt intakt. Hun stiller op til kommunalvalget på Frederiksberg til november.