FN's tidligere generalsekretær, Kofi Annan, er kritisk over for de nye stramninger i dansk asyllovgivning.

København: Danmark har skrevet under på FN's Flygtningekonvention, på FN's Børnekonvention og på Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, men nu har Folketinget vedtaget en lovgivning, der strider imod ånden i konventionerne.

Det er nogenlunde det budskab, som Kofi Annan, FN's tidligere generalsekretær, skriver på sin Facebook-side.

Han henviser til loven om, at danske myndigheder kan konfiskere migranters værdier på over 10.000 kroner per person, ligesom retten til familiesammenføring udskydes fra et til tre år for flygtninge med midlertidig beskyttelse.

- Den nye lov i det danske parlament bekymrer mig.

- Den er i skarp kontrast til Danmarks humanitære og sociale traditioner, og den sætter fokus på en bekymrende tendens i europæisk politik, skriver Annan, der er fra Ghana, og som var FN's generalsekretær fra 1997 til 2006.

Denne tendens er, at Europa ser ud til at dele sig. I stedet for at stå sammen i solidaritet og finde en fælles løsning på problemet med flygtninge og migranter, så ser det ud til, at det går den modsatte vej, lyder det.

Han advarer også om, at situationen kan åbne for voldelige tiltag.

- Europæiske lande må tage sig af de legitime bekymringer, som deres borgere har, når det gælder den historiske bølge af migranter. Men de kan ikke gøre det på bekostning af deres værdier, idealer og international lov, mener Annan, der fortsætter:

- Ved at gøre det, får de voldelige bevægelser en sejr, som de ellers ikke ville vinde af sig selv.

/ritzau/