Anna Mee Allerslev har skrevet en lang Facebook-opdatering i kølvandet på de verserende sager om lån af Rådhussalen, lån af et festlokale og de 84 spørgsmål, hun har stillet i forbindelse med sin bryllupsreception på Rådhuset. Berlingske har talt med hende.

Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) har svært ved at sove om natten.

Det skriver hun tirsdag i en Facebook-opdatering.

Her fortæller hun, at hun ligger søvnløs ved tanken om, at »vælgere, partimedlemmer og måske endda venner« synes, at hun ikke er den Anne Mee, de kender eller stemte på, men i stedet »beregnende og forkælet og ligeglad med alt andet end mig selv«.

Opdateringen kommer i kølvandet på, at BT har afsløret, hvordan Anna Mee Allerslev fik stillet Rådhussalen til rådighed kvit og frit i forbindelse med sin bryllupsreception i august. Normalt koster det 65.000 kroner at leje lokalet. Samtidig har BT beskrevet, hvordan borgmesteren også lånte et lokale gratis af en af kommunens samarbejdspartnere, Øens Murerfirma, i forbindelse med sin 30-års fødselsdag, og at hun i månederne op til sin bryllupsreception stillede sammenlagt 84 spørgsmål til embedsværket på Rådhuset omhandlende alt fra servietter til serveringspersonale og kagespatel og -kniv.

I dag har Anna Mee Allerslev betalt for begge lokaler.



I sit opslag gør Anna Mee Allerslev det klart, at hun ikke fortryder, at hun og hendes mand holdt deres bryllupsreception på Københavns Rådhus, for »jeg elsker min arbejdsplads, og det var en vidunderlig ramme om vores reception,« skriver hun.

Til gengæld ville borgmesteren ønske, at hun havde insisteret på at betale for lokalet og været ligeglad med den såkaldte »administrative praksis«, som Rådhusets gruppeformænd nikkede ja til i 2012. Den betyder, at de københavnske politikere har foræret sig selv og hinanden en mulighed for at benytte Rådhusets lokaler til bryllup. Den mulighed har Venstres spidskandidat Cecilia Lonning-Skovgaard og de Radikales Henrik Nord også benyttet sig af.

»Udover det ville jeg lyve, hvis jeg ikke sagde, at jeg faktisk har været så påvirket af hele situationen, at jeg i perioder helt har ønsket, at vi slet ikke var blevet gift, selvom jeg selvfølgelig elsker min mand. Den følelse vil jeg virkelig gerne have været foruden. Og hvis jeg bare havde lejet lokalet for penge – uanset om det var efter reglerne eller ej - havde jeg haft en dejlig dag at tænke tilbage på, ligesom alle andre,« skriver Anna Mee Allerslev.

Artiklen fortsætter under billedet:

Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen
Vis mere





Hvad mener du med det?

»Det har været så voldsomt og så massivt, at jeg har tænkt: Hvad nu hvis vi ikke var blevet gift, så var det her aldrig sket. Det er selvfølgelig en frygtelig tanke, men grunden til, at jeg skriver det, er faktisk, at mange har spurgt, om det er sådan, jeg har haft det. Så jeg valgte at være ærlig. Men det fjerner selvfølgelig ikke følelsen af, at jeg stadig elsker min mand meget, meget højt, men det er en ærlighed, folk har efterspurgt, og som jeg har valgt at give«.

Er sagen om dit lån af lokale samt brug af embedsværket i forbindelse med de 84 spørgsmål om moral eller om regler?

»Jeg tror, at der altid er to sider af en sag. Men i mit tilfælde må jeg erkende, at det handler om rimelighed og moral. Jeg har jo overholdt reglerne, og det står sort på hvidt på ikke bare ét, men to dokumenter fra Økonomiforvaltningen, at jeg har betalt for alt og fulgt alle regler. Den øverste chef har været i BT og i andre medier og taget ansvar for retningslinjer og rådgivning. Så jeg har gjort alt efter bogen, men jeg har lyttet rigtig meget til den kritik, der har været, jeg er blevet klogere og kan se, at det ikke kun er regler, der spiller ind, men også om det er rimeligt«.

Er du nået frem til, at det ikke er rimeligt, at du som politiker kan låne et lokale kvit og frit, når borgere skal betale 65.000 for at leje samme lokale?

»Normalt så er jeg faktisk en person og politiker, som går ekstremt meget op i at se på både regler og rimelighed, fordi det er det, politik består af. Men i lige præcis den her sag har jeg haft for meget fokus på regler og omkostninger. Til at starte med var jeg sikker på, at hvis jeg fulgte alle regler og betalte alle omkostninger, så var det OK at låne et lokale gratis, som ikke bare jeg, men alle andre politikere kunne låne. Der var mange, som havde gjort det før mig, og derfor troede jeg fejlagtigt, at det vigtigste var, at jeg også overholdt alle regler og betalte alle omkostninger. Det er også noget af det, de mange mails handler om. Nemlig, at jeg har været helt pernitten i forhold til at betale for hver en lille ting og ikke gøre noget forkert, og det var bare i den her konkrete sag nærmest helt forkert. Så det har fået den modsatte effekt«.



Du sendte 84 spørgsmål til kommunen om dit eget bryllup. Mener du, at det er rimeligt at optage kommunens embedsmænd med så mange spørgsmål?

»Jeg forstår godt, at man gør grin med det, og i de stunder hvor jeg har haft overskuddet, har jeg selv grint af det og krummet tæer. Jeg har tænkt: Hold nu op, det er så typisk mig at stille så mange detaljerede spørgsmål, men med vores kultur og humor i Danmark synes jeg faktisk, at det er helt i orden at lave sjov med en offentlig person og politiker, der så tydeligvis er emsig. Når det er sagt, er det vigtigt for mig at sige, at jeg ikke ville stille 84 spørgsmål, hvis det var en embedsmands arbejde. Det her var en person, som jeg har fået allokeret til at være koordinator for nogle ting, jeg har betalt for. Og for at være helt sikker, og det kan man så også lave sjov med, har jeg spurgt igen, og Økonomiforvaltningen har bekræftet på skrift, at det var med i prisen fra start. Så man kan le af, at mine spørgsmål er latterlige, og det synes jeg er helt på sin plads, for nogle af dem er morsomme, men jeg har betalt for det, og det synes jeg er vigtigt, at folk ved. Det er med i den prismodel, der ligger, når man betaler for de enkelte ting.

Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen
Vis mere


Dine krav til ændringer og besparelser betød, at embedsværket måtte udarbejde i alt fire prisoverslag, ligesom de løbende måtte justere drejebogen for arrangementet. Er det rimeligt?

»Det ligger i prismodellen, så det er præcis det samme svar som til dit spørgsmål om de 84 spørgsmål. Der står eksplicit i de to notater fra Økonomiforvaltningen, at al koordinering og dialog er i prisen fra start. Så hvis man synes, at det er urimeligt, synes jeg, at man skal skrive til Økonomiforvaltningen og bede om, hvordan det er beregnet. For i de 23.000 kroner, jeg har betalt fra begyndelsen for borde, service og så videre, ligger det allerede i modellen. Det er det, jeg kan forholde mig til som kunde. Og så kan man synes, at jeg er pernitten og stiller dumme spørgsmål, men det ligger altså i prismodellen, at det må man som kunde. Det må alle andre også«.

Randi Hjortsholm har trukket sin støtte til dig, fordi hun synes, at du har udvist en dømmekraft, som ikke harmonerer med din position. Forstår du Randi Hjortsholms pointe - og hendes beslutning?

»Jeg er da rigtig ked af, at Randi har den holdning til mig. Ingen tvivl om det, men det må I tale med Randi om. Jeg har forklaret mig og lyttet til den kritik, der har været. Jeg er blevet klogere, og jeg har sagt, at jeg er blevet klogere og handlet på det. Jeg kan ikke skrive historien om eller gøre mine handlinger om, selv om jeg ville ønske det. Men jeg kan lytte til kritik og handle, når jeg bliver klogere. Her har jeg fra start fuldt reglerne og betalt alle omkostninger, men nu også betalt for lokaleleje«.



Er du færdig med at låne lokaler af kommunen og kommunens samarbejdspartnere? 

»Det er selvfølgelig det helt rigtige spørgsmål. Jeg kommer ikke til at låne flere lokaler, jeg har lyttet rigtig meget til den kritik, der har været, og er så ked af det billede, der er blevet tegnet af mig. Jeg forstår godt, at det er det, man har gjort, selv om jeg ikke kan genkende mig selv i det. Det handler om ret og rimelighed, og det er ikke rimeligt, at jeg og mine kolleger havde en mulighed i forhold til Rådhuset, som andre borgere ikke har. Det er også derfor, jeg har valgt at betale, så jeg er stillet helt ligesom alle andre kunder og virksomheder, der vil låne Rådhussalen,« siger Anna Mee Allerslev, som nu også har betalt 1.000 kr. for leje af et lokale hos kommunens samarbejdspartner, Øens Murerfirma.

Efter Berlingskes interview med Anna Mee Allerslev har formand for Hovedstadens Radikale Venstre, Bo Nissen Knudsen, meddelt, at han trækker sig.

Det gør han, fordi han ikke kan stå inde for Anna Mee Allerslev.

Også formand for kampagneudvalget i Hovedstadens Radikale Venstre, Rasmus Pontoppidan, har trukket sig. Han forklarer, at den »altovervejende grund var samarbejdet med spidskandidaten og den politiske kultur som spredtes omkring hende og til andre kandidater.«

Læs Anna Mee Allerslevs Facebook-opdatering: