Den tidligere socialdemokratiske statsminister Anker Jørgensen, der stille sov ind søndag i en alder af 93 år, har berørt mange gennem sit politiske liv. I hans tidligere opgang i Sydhavnen i København, hvor han boede i en menneskealder, husker naboerne ham stadig som noget helt specielt.

Det er otte år siden, at den tidligere socialdemokratiske statsminister Anker Jørgensen måtte flytte ud af den lejlighed på tredjesal i det københavnske arbejderkvarter Sydhavnen, hvor han havde boet i nærmest en menneskealder.

Dér, på Borgbjergsvej 1, havde han i 45 år boet  - først sammen med sin kone Ingrid Jørgensen og parrets fire børn, og efter Ingrid gik bort i 1997, boede han der alene.

Den tidligere statsminister var nemlig arbejderfolkets mand - af kød og blod. Han var til de ydmyge rammer, og han holdt så meget af den treværelseslejlighed i Sydhavnen, at han insisterede på at blive boende - selv mens han var statsminister.

Og Anker Jørgensen har da også sat sit præg og gjort sig positivt bemærket i kvarteret, hvor han var særdeles vellidt.

Det fortællere flere naboer til bt.dk.

Her ses Anker Jørgensen i sit hjem på Borgbjergsvej i Sydhavnen.
Her ses Anker Jørgensen i sit hjem på Borgbjergsvej i Sydhavnen. Foto: Kaare Smith
Vis mere

Alle kendte nærmest Anker Jørgensen, der altid forsøgte at tage sig tid til at tale med folk. Og da han var statsminister, beskyttede folk ham nærmest.

»Hvis han gik på gaden, og der var nogen, der blev sure på ham og ville ham noget ondt, så kastede andre folk sig ind foran ham,« fortæller 'Charlie' Johannesen, som bor i naboopgangen til nummer 1.

Fredy Rasmussen har også i årevis været nabo til Anker og Ingrid Jørgensen. Sammen med sin kone har han boet i samme opgang som Anker siden 1987.

»Det har været hyggeligt på alle måder at bo tæt på Anker. Vi fik ofte en snak i opgangen,« fortæller han til bt.dk.

Han forklarer, at den tidligere statsminister både talte ivrigt om politik og økonomi, og om hvad der ellers interesserede folk.

Især husker Fredy Rasmussen en episode, hvor Anker og Ingrid Jørgensen inviterede til middag.

»Hele opgangen blev inviteret til middag hos dem. Det var Ingrids ide. Og så havde hun lavet middag til os alle. Folk kom, og vi hyggede os rigtigt,« siger han og fortæller, at den tidligere statsministers hjem var indrettet med kvalitetsmøbler, men at det på ingen var snobbet.

Anker Jørgensen, da han i 1996 viste rundt i Sydhavnen.
Anker Jørgensen, da han i 1996 viste rundt i Sydhavnen. Foto: LISELOTTE SABROE
Vis mere

En anden nabo fra samme opgang fortæller, at han har hørt om en epsiode, hvor Anker Jørgensen i en fremskreden alder havde mødt en ung kvinde på Sydhavn Station, der skulle have en stor kuffert ned af trapperne. Der skulle den gamle Anker insisterende have tilbudt den unge kvinde at bære kufferten ned, hvilket kvinden dog afslog.

Fredy Rasmussen er ikke overrasket over anekdoten.

»Det var typisk Anker. Han var altid klar til at hjælpe,« fortæller den tidligere nabo.

Anker Jørgensen i sin lejlighed på Borgbjergsvej i 2002.
Anker Jørgensen i sin lejlighed på Borgbjergsvej i 2002. Foto: Linda Kastrup
Vis mere

Men det var ikke kun naboerne, der nød godt af Ankers venlighed. Også Anker nød godt af naboerne på sine ældre dage.

»Vi passede på ham til sidst. Vi hjalp ham op af trapperne og hjalp med at bære hans varer, hvis vi så ham i opgangen,« fortæller Fredy Rasmussen.

Selv om den tidligere statsminister til sidst havde svært ved at komme op og ned af trapperne til tredje sal, så var han ikke begejstret for at skulle forlade sin elskede lejlighed for at flytte på plejehjem.

»Nej, han var ikke glad for at flytte. Han kunne jo ikke få alle sine ting med, så det irriterede ham« fortæller Fredy Rasmussen.

Og savnet efter Sydhavnen blev da også så stort for Anker, at han af og til kom forbi, efter han var flyttet væk.

»For nogle år siden tog han bussen herud. Han skulle ned til pølsevognen og have en pølse,« griner Fredy Rasmussen, der slutter med at fortælle, at den tidligere nabo bestemt vil blive savnet i Sydhavnen.