Udenrigsministeren bebuder grundig undersøgelse af, om modtagere af dansk støtte opfordrer til vold og had.

København. Efter israelsk opfordring vil udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) have undersøgt, om nogle af de palæstinensiske organisationer, der modtager dansk støtte, opfordrer til vold og had mod Israel.

Det oplyser Udenrigsministeriet til Radio24syv.

Meldingen kommer, 11 dage efter at Samuelsen med et håndtryk under et officielt besøg i Israel og på Vestbredden formelt underskrev en erklæring om at bevilge millioner i støtte til palæstinensiske organisationer.

Udenrigsministeriet oplyser til Radio24syv, at retningslinjerne for den danske støtte til menneskeretsorganisationerne i de palæstinensiske områder er klare.

- Organisationerne skriver under på at afstå fra diskrimination og opfordringer til vold og had, skriver ministeriet.

- Udenrigsministeriet udbetaler ikke danske bistandskroner til organisationer, der ikke lever op hertil.

Alligevel kommer der altså nu "endnu en grundig undersøgelse", der skal klarlægge, om en eller flere af de palæstinensiske organisationer opfordrer til vold og had, oplyser Radio24syv.

Udenrigsministeriet oplyser ifølge radiostationen, at undersøgelsen bliver sat i gang efter israelsk opfordring.

I sidste uge kunne Berlingske fortælle, at Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, ringede til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for at udtrykke sin utilfredshed med støtten til de palæstinensiske organisationer.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, mener, at næsten al støtten til Palæstina skal bortfalde. Han kalder forløbet en "farce".

- Jeg har fået at vide, at Samuelsen sad til møde med Netanyahu, hvor de kom ind på det her, og hvor Samuelsen ikke siger en lyd om, hvad hensigten er, siger Søren Espersen til Radio24syv.

- Dagen efter offentliggør han alle de her pengedonationer, men siger ikke noget til Netanyahu, da han sidder lige overfor ham.

- Det er jo tøset, og det gør jo, at Netanyahu i raseri ringer til Lars Løkke, siger Søren Espersen til Radio24syv.

/ritzau/