ANALYSE

Den kriseramte radikale borgmester i København Anna Mee Allerslev får et varmt kram på sociale medier af sin partiformand Morten Østergaard.

»Respekt for Anna Allerslev, min gode ven og partifælle i København,« skriver han som reaktion på, at hun nu betaler taksten på 65.000 kr. for leje af den store sal på Københavns Rådhus til sin private bryllupsreception i august.

Det er altid kært med et kram, men de to politikere står i kviksand.

Spørgsmålet er, hvor længe, man som partiformand bør bakke op om en fremtrædende partifælle, der er i dyb krise. Morten Østergaard og hans rådgivere skal tænke grundigt over, hvornår borgmesterens krise som en smitsom sygdom udvider sig fra at være et problem for borgmesteren selv til at være et problem for de Radikale.

Morten Østergaard har naturligvis ikke lod og del i, hvordan Anna Mee Allerslev afvikler sit bryllup. Men jo flere gange han på eget initiativ bakker hende op på Facebook, jo mere involverer han partiet.

»Som altid har du styr på det hele, Anna. BT kan rende og hoppe,« lød den første selvsikre opdatering på Facebook fra Morten Østergaard 12. september, da sagen startede.

Nu mener den radikale leder altså, at det er godt, hun betaler, hvilket mange nok vil betragte som et tegn på, at hun netop ikke havde styr på det hele.

»Ret og rimeligt er ikke altid det samme. Uanset hvor meget ret man har, må man også tage stilling til rimeligheden,« skriver han torsdag.

Den radikale landsformand Svend Thorhauge bakker også op, dog ikke helt så kærligt som Morten Østergaard.

»Hun er blevet klogere, som hun selv siger. Det er rimeligt, og det skal der altid være plads til,« skriver han.

Men sagen er ikke slut. Samtidig med at hun betaler pengene, kunne BT torsdag afsløre, hvordan hun har holdt embedsmænd beskæftiget med 84 spørgsmål til lydanlæg, kagetallerkner og servietter, samt brokket sig over prisen for personalet.

En propagandavideo, hvor Anna Mee Allerslev spiser lakridspiber og dåsemajs, mens hun smakker om, at hendes mor elsker hende også når hun er i modvind, har nærmes forværret sagen, fordi hun virker selvoptaget og overfladisk.

Betalingen af de 65.000 har ikke som planlagt lukket sagen. Spørgsmålet er, om betalingen ikke snarere har forværret sagen, fordi den er en indrømmelse af, at hun har begået fejl. Der er kun en måned til kommunalvalget, og der skal et mirakel til, hvis Anna Mee Allerslev skal bevare sin borgmesterpost. Hvis den radikale ledelse fortsætter deres opbakning til hende, kan sagen også koste Radikale stemmer ved næste folketingsvalg.