BTs politiske reporter, Andreas Karker, mener ikke, at Mögers afgang giver Anette Vilhelmsen fred i sjælen.
BTs politiske reporter, Andreas Karker, mener ikke, at Mögers afgang giver Anette Vilhelmsen fred i sjælen.

Vilhelmsen kan ikke ånde lettet op trods Mögers farvel. Tværtimod.

Det er dygtige folk, der forlader aktiv SF-politik: Thor Möger Pedersen, der har store evner som strateg og brobygger. Mattias Tesfaye, der har store evner som kommunikator og kan tiltrække arbejderstemmer. Og Ole Sohn, der, trods sin fortid som DKP-formand, kunne skabe tillid i erhvervskredse.

Fælles for dem er, at de var en del af Villy Søvndals projekt, Fair Løsning, der skulle gøre SF modent til at komme i regering med Socialdemokraterne.

Men de tabte kampen om formandsposten, da deres kandidat Astrid Krag tabte til Annette Vilhelmsen. Og nu melder mange af Astrid Krags støtter sig ud, også kredsformænd og et medlem af landsledelsen har foreløbig trukket sig. Og intet tyder på, at den udvikling er slut endnu.

Man kunne sige, at Annette Vilhelmsen kan ånde lettet op, fordi hendes kritikere og modstandere selv vælger at trække sig.

Men det kan SF-formanden ingenlunde. Hun har fortsat store problemer og er fanget i et vanskeligt dilemma. Hvis hun skal fortsætte i regering, er hun nødt til at lægge sig meget tæt op ad den linje, Søvndal og Möger stod for. På møderne på Marienborg har hun også - ifølge BTs oplysninger - givet Thorning og Vestager håndslag på at arbejde 100 pct. for det fælles regeringsprojekt og undlade at profilere SF på de andres bekostning. Undtagen når det er aftalt på forhånd, hvilket efter planen skal komme senere i regeringsperioden.

Vælgerflugten vil fortsætte

Men hun har også givet SFs bagland, medlemmer og vælgere, der er utilfredse med regeringens højredrejning, håb om et mere rødt SF, der kæmper de svages og de lediges sag. Det bliver meget svært for hende at tilfredsstille begge krav, ikke mindst efter at hun har lagt sig ud med erhvervslivet. Så længe hun ikke kan levere en klar og populær SF-profil, vil vælgerflugten og den interne utilfredshed fortsætte, og meningsmålingerne vil dykke.

Samtidig vil medierne bore i, om Thor Möger Pedersen og Mattias Tesfaye på en eller anden måde kan levere et alternativ. Det er en meget ubehagelig situation for Annette Vilhelmsen, der kun har én allieret på ministerholdet, skatteminister Holger K. Nielsen, mens alle de andre holdt med sundhedsminister Astrid Krag.

På ministerholdet er der indtil videre ro, men det er ikke sikkert, det fortsætter, hvis meningsmålingerne bliver ved med at dykke.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.