Hjælp til udsatte flygtninge skal ikke afhænge af god integration i Danmark, mener Amnesty International.

København. Det er absurd, at regeringen vil stoppe aftalen om at modtage 500 særligt udsatte kvoteflygtninge om året. Det mener Trine Christensen, der er generalsekretær i Amnesty International.

- Kvoteflygtninge-programmet er et af de få effektive internationale mekanismer, som faktisk virker, siger generalsekretæren og uddyber:

- I en tid, hvor mennesker på flugt drukner i Middelhavet og risikerer overgreb i hænderne på kyniske menneskesmuglere, gør regeringen det klart, at Danmark underminerer fælles internationale løsninger på flygtningekrisen.

Siden 1979 har Danmark hvert år modtaget flygtninge gennem FN-systemet. Men det er sat på pause af regeringen. Den vil ændre loven, som i dag siger, at Danmark over tre år skal modtage 1500 kvoteflygtninge.

I stedet bør det være den siddende udlændingeministers beslutning, om og i så fald hvor mange kvoteflygtninge Danmark skal tage.

Det har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) foreslået.

Ministeren er indkaldt til samråd tirsdag. Her skal hun blandt andet skal svare på, om hun mener, at beslutningen er rigtig i forhold til verdenssamfundets fælles ansvar overfor særligt udsatte flygtninge.

Amnesty International kritiserer Inger Støjbergs argument om, at modtagelsen af kvoteflygtninge skal udskydes, fordi Danmark har brug for et pusterum til at integrere de flygtninge, der er i landet.

- Men skal redningen af en flygtning fra Myanmar afhænge af, om der er et bandemedlem på Nørrebro, som opfører sig dårligt?, siger Trine Christensen.

God integration er selvfølgelig vigtig. Men der er store kriser udenfor landets grænser, som også kræver opmærksomhed, mener generalsekretæren.

- Vi bliver samtidig nødt til at hæve blikket fra det nationale politiske forhold og se på, hvordan vi kan løse en humanitær krise.

- Krisen ligger primært hos de nabolande, som har langt de fleste flygtninge og simpelthen ikke kan klare at huse dem alle, siger hun.

/ritzau/